По-добре порше, отколкото рубли

25553
По-добре порше, отколкото рубли

Сривът на рублата плаши руснаците. И особено по-заможните от тях, които трескаво търсят начини да спасят парите си от обезценяване. Хит на пазара в момента са не акциите, а покупките на скъпи автомобили.

Руската рубла не спира да се обезценява. А това засилва страховете на руснаците, че спестяванията им могат да се стопят и по-заможните от тях купуват като обезумели луксозни стоки. Най-търсени са автомобилите от марките Порше, Мерцедес и Лексус, показват пазарните проучвания. Така например само през ноември продажбите на Порше в Русия са се увеличили с 55 процента, а тези на японския производител Лексус са скочили дори с 63 на сто. Засиленото търсене принуди търговците на японската марка в Русия да назначат допълнителен персонал за обслужване на клиентите.

Ислямът ли ги кара да убиват?

Какво поражда невижданата агресия на джихадистите от "Ислямска държава"? Могат ли корените на тази агресия да се търсят в исляма? Пред...

Покупките са пределно изгодни

Купувачите обаче не са само богаташи - хора от почти всички слоеве на населението обръщат рублите си във валута и с нея си купуват луксозни коли, пише "Франкфуртер алгемайне цайтунг". Внезапният интерес на руснаците към нови автомобили идва на фона на общия спад в продажбите - с около 12 процента от началото на годината, по данни на руската Асоциация за европейски бизнес /АЕБ/. Ръст се наблюдава само в покупките на луксозни машини.

"Автомобилите в момента се харчат като топъл хляб, независимо дали са луксозни или евтини", казва Татяна Луковецкая, директор на една от най-големите автомобилни фирми в страната "Rolf Group". Тя допълва, че не може да си спомни друг подобен бум в продажбите на коли през последните 10 години. Спестяванията в рубли се обезценяват рязко, докато в същото време автомобилите поскъпват с по-ниски темпове от другите потребителски стоки, скочили само през последния месец 9,1 процента, отбелязва австрийският "Ди Пресе".

Автомобилът като инвестиция

Тайните на ЦРУ в Полша

Полша явно е получила милиони долари, за да може ЦРУ необезпокоявано да изтезава на нейна територия. Бивши полски политици отричат да ...

Алексей, служител на руска банка, е инвестирал миналия месец в ново Ауди А7 и по този начин е спестил 40 хиляди долара, които би загубил от обезценяването на рублата. "Във времена на кризи хората виждат в покупката на нов автомобил добра инвестиция", казва и Андрей Родионов от руското представителство на Мерцедес-Бенц. "Правилото, че напускайки магазина един автомобил губи автоматично 20 на сто от стойността си, вече не важи", допълва той. В сегашната необичайна ситуация се случват необичайни неща, казва Йорг Шрайбер от АЕБ. "През последните седмици регистрираме необичайно повишение на търсенето, за което много допринесоха и очакванията за предстоящо повишение на цените на колите от началото на следващата година", посочва експертът.

Докато Мерцедес и Порше бележат ръст в продажбите, други двама германски производители на автомобили от високия сегмент очевидно не успяват да се възползват от благоприятната ситуация на пазара. "През октомври продажбите на автомобили от марката БМВ са намалели с 39 процента спрямо същия период на миналата година, а тези на Ауди бележат спад с 16 на сто. Очевидно руснаците не смятат, че покупката на автомобил от тези две фирми е добра инвестиция", казва Ханс Никълс от агенция Блумбърг.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com