Планът на Путин

54578
Планът на Путин
Снимка: Getty Images / Guliver

Планът на руския президент Владимир Путин за Украйна може да отложи новия пакет от санкции на Запада срещу Москва. Мирният план, който бе кратко изложен от него по време на полета му над Сибир към Монголия, внесе суматоха в дипломатическите кръгове и даде на Запада предлог да отложи въвеждането на наказателни мерки, които биха нанесли вреда на европейската икономика, която и без това се намира на ръба на рецесията.

Планът на Путин изглежда обаче дава по-малко отговори от въпросите, които поставя. Първо - няма механизъм за реализирането му. Второ - само часове по-рано неговият говорител повтори руската остро критикувана позиция, че Москва не може да преговаря за прекратяване на огъня, тъй като тя не е страна в конфликта.

Анализатори смятат, че стратегията на Путин е да убеди Киев, че трябва да преговаря, вместо да води сражения, и да подсили идеята, че крайният изход зависи от Москва. „Русия иска да покаже, че управлява това, което се случва”, каза Фьодор Люкянов, редактор на руско списание за външна политика. „За Русия е важно да разубеди Украйна, че може да удържи победа с военни действия, и да я убеди да приеме сепаратистките лидери като партньори в преговорите”, казва още той.

Планът на руския лидер за стабилизиране на ситуацията в Украйна може да получи подкрепата на част от мирното население. Много от украинците, ужасени от растящия брой на жертвите, надхвърлящ 2600 души и разтревожени от икономическите последици на конфликта върху страната, която вече е на ръба на банкрута, искат край на насилието. Зимата приближава, а конфронтацията с Русия заради газовите доставки изглежда няма да бъде разрешена, докато бушуват сраженията в Изтока.

The New York Times

Мирният план за Източна Украйна ще бъда подписан утре, обяви Порошенко*

Споразумението за мир в Източна Украйна ще бъде подписано в петък. Това обяви преди минути украинският президент Петро Порошенко, цитир...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com