Питейната вода в Сирия е кът, върлуват холера, хепатит и коремен тиф

6670
Питейната вода в Сирия е кът, върлуват холера, хепатит и коремен тиф
Снимка: Gettyimages

Намаляващата наличност на безопасна питейна вода в Сирия излага населението на риск от предаващи се по водата болести, в това число и холера. Заплахата е особено голяма през топлите летни месеци, предупреждава УНИЦЕФ в свой доклад.

От началото на годината има регистрирани над 105 000 случая на остра диария. Също така се наблюдава голямо повишение в заболеваемостта от хепатит – рекорд от 1 700 случая на заразяване с болестта е бил достигнат през февруари тази година.

Четири години война в Сирия - в цифри и факти

Конфликтът в Сирия, който на практика представлява същинска война, започна през 2011 г., когато в страната, като част от глобалното явл...

Къде в Сирия опасността е най-голяма?

Изглежда, че положението е най-тежко в източната част на страната. Доклади на ООН сочат, че замърсените води от некачествената канализация навлизат в река Ефрат, от която местното население черпи вода за битови нужди. В района са регистрирани 1 144 случая на коремен тиф.

Защо това се случва?

Интензивността на конфликта в страната предизвиква вълни от преместване на сирийски граждани от едно населено място в друго. На новите места хората рядко разполагат с чиста вода (за пиене и битови нужди) и нормални санитарни условия.

„Ситуацията е особено тревожна по отношение на децата, тъй като те се по-податливи на заразите, които се предават чрез водата“, твърди Хана Зингер – представител на УНИЦЕФ за Сирия. „Водата в  Сирия е много по-замърсена, отколкото в началото на конфликта, а лошите хигиенни условия, по-специално сред преместилите се в други населени места хора, поставят хората в много по-голям риск“, твърди още тя.

Следващата бежанска вълна от Сирия може да залее Европа

Турция ще има трудности да се справи с притока на бежанци от гражданската война в Сирия и мнозина от тях най-вероятно ще достигнат до ...

Високите цени на горивата са друг фактор, който се отразява негативно на достъпа до чиста питейна вода в размирната страна. В момента литър гориво струва повече от 2.60 щатски долара.

Източниците на питейна вода от Йордания са спрени, тъй като границата между двете съседни страни на практика е затворена. Освен това водните помпени станции работят само по няколко часа дневно, което ограничава полагащото се количество вода на гражданите до 20 литра на човек дневно.

Какви действия предприема международната общност?

От самото начало на конфликта УНИЦЕФ работи за поддръжката на водоснабдителната инфраструктура в страната, от която зависят 15 милиона души, твърди г-жа Зингер. Това включва и осигуряване на алтернативни източници на чиста питейна вода.

Детският фонд към ООН (УНИЦЕФ) е поел ангажимента до края на август да осигури спешно 5 милиона щатски долара за подобряване на водоснабдителната мрежа и хигиенните условия в Сирия.

Използвани източници: United Nations; UNICEF.

Сирийското химическо оръжие е почти напълно унищожено, твърди ООН

В доклад пред Съвета за сигурност на ООН генералният директор на Организацията за забрана на химическото оръжие Ахмет Узюмджу съобщи, ...

Автор: Теодор Спасов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com