Петролът – финансов залог за джихадистите в Ирак

68472
Петролът – финансов залог за джихадистите в Ирак
Снимка: Getty Images / Guliver

Рафинерията в иракския град Байджи е голяма плячка за джихадистката група „Ислямска държава в Ирак и Леванта”, която иска да създаде нова държава върху територии от Сирия и Ирак. А петролът е източник на финансиране за организацията.

Рафинерията в Байджи произвежда по 600 хиляди барела петрол на ден и може да покрие половината от местното потребление. Групата се интересува особено много от запасите, обяснява Пиер Терзиан, директор на „Петростратежи”. „Мобилните сили имат нужда от гориво, така че е жизненоважно да сложат ръка на тези непокътнати резерви”.

По време на битките около рафинерията регионът бе бързо засегнат от недостиг на бензин. Така че петролът се оказва както средство за натиск, така и за финансиране. „Ислямска държава в Ирак и Леванта” контролира участък от петролопровода Юг/Север в Ирак, както и няколко нефтени кладенеца в Сирия, в региона на Деир Езор и Рака. Продажбата на суровината черния пазар би донесла осем милиона долара на месец.

Превземането на Мосул в началото на месеца бе голяма финансова придобивка, тъй като по този начин джихадистката организация е сложила ръка върху 430 милиона долара. Този щурм й позволи да се добере до американски оръжия, боеприпаси, коли и шест военни хеликоптера.

Грабежите, както и отвличането за откуп са позволени от религиозните декрети, които са издадени от шейховете на групата. Затова в Северен Ирак случаите на отвличане са особено чести.

Организацията получава и помощни средства от фондове, основани в страни от Персийския залив. Саудитска Арабия често е сочена като един от спонсорите на „Ислямска държава в Ирак и Леванта”, но засега това не е доказано. Кралството обаче поддържа джихадистки групи в Сирия.

Тези дарения и сега възлизат на десетки милиони долара на година. А според анализатори като последствие от шумната кампания на групата в социалните мрежи потокът на даренията може да се пренасочи от сирийския клон на „Ал Кайда” – „Фронт ан Нусра”, към „Ислямска държава в Ирак и Леванта”.

L’Express

Обама обяви ИДИЛ за враг на САЩ

Американският президент Барак Обама смята, че терористичната групировка "Ислямска държава на Ирак и Леванта" (ИДИЛ) представлява опас...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com