Перес напусна израелското президентство

10940
Перес напусна израелското президентство
Снимка: Getty Images / Guliver

Шимон Перес напусна израелското президентство в четвъртък с гореща пледоария за войната, която се води в Газа срещу ислямистите от „Хамас", изразявайки надежда, че Близкият rзток „един ден" ще познае мира, съобщава Reuters.

По време на церемония, помрачена от конфликта в Ивицата Газа, при който за малко повече от две седмици загинаха 800 души, 90-годишният Шимон Перес предаде поста на своя наследник, Рьовен Ривлин, член на „Ликуд" - партията на премиера Бенямин Нетаняху.

Реувен Ривлин е новият президент на Израел

Реувен Ривлин е новият, 10-и по ред, президент на Израел. Той бе избран от израелския парламент с 63 гласа срещу 53 за опонента му Меир...

В Израел президентската длъжност има главно представителни функции, посочва агенцията.

В прощалната си реч носителят на Нобелова награда за мир през 1994 г. напомни за пророците, които, по думите му, са научили Израел да вижда „социалната справедливост и мира в света като водещ принцип" и призова еврейската държава „да прилага равенството за всичките си граждани".

„Няма да се откажа от правото си да служа на моя народ и ще продължа да помагам за изграждането на моята страна с дълбоката надежда, че един ден тя ще познае мира", добави Перес.

Същевременно той защити офанзивата на Израел в Газа, която започна на 8 юли в отговор на палестинския ракетен обстрел.

Шимон Перес призова света да не вярва на Асад

Израелският премиер Шимон Перес призова международната общност да не вярва на сирийския президент Башар Асад, предаде „Йедиот Ахр...

Роден в Полша през 1923 г., Шимон Перес се впуска в политиката първо като съветник на бащата основател и пръв министър-председател на Израел - Давид Бен Гурион. В близо 70-годишната си кариера Перес е участват в десетина правителства и два пъти е бил премиер. Дълго време лидер на лявата Партия на труда, през 2005 г. той се присъедини към центристите от „Кадима".

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com