Палестинско дете загина при атака на еврейски заселници в Западния бряг

7499
Палестинско дете загина при атака на еврейски заселници в Западния бряг
Снимка: Маги Назер

Еврейски заселници са атакували палестинското селище Дума в Западния бряг рано днес. Две къщи са били подпалени, като бебе на година и половина загина, а родителите му са тежко ранени. За това съобщиха официални палестински и израелски лица.

Това е поредна заселническа атака срещу палестинци, идваща от крайни екстремистки фракции. В изявление след нападението, премиерът на Израел, Бенямин Нетаняху, определи деянието като терористична атака.

Израелски войници застреляха палестинец в дома му

Израелските войски са застреляли палестинец по време на операция в Западния бряг. Това е вторият такъв случай само в рамките на 24 часа...

Според военните заподозрените са влезли в село Дума, близо до град Наблус, където са подпалили домовете и са надраскали графити „Да живее Месията“ и „Отмъщение“. Нападателите са хвърлили коктейли „Молотов“ в къщите.

Убитото дете е идентифицирано като Али Дауабша на година и половина. Четири годишният му брат и родителите му са ранени, и са откарани в болница. Израелската армия изпраща подкрепления в Западния бряг, опасявайки се, че атаката може да предизвика вълнения. През деня избухнаха сблъсъци със силите на реда. Наблус и района около него са дом на едни от най-екстремистки настроените срещу палестинското население еврейски заселници, които често създават напрежение с действията си.

През последните години заселници нападат редовно палестинска частна собственост, джамии, църкви и дори военни бази като реакция срещу политиката на Израел, която според екстремистите е „благоприятна за палестинците“.

„Потресен съм от този осъдителен и ужасяващ акт. Това е акт на тероризъм във всяко едно отношение. Държавата Израел взема твърда позиция срещу тероризма, независимо кои са извършителите“, се казва в изявление на премиера Нетаняху. Говорителя на израелската армия, подполковник Питър Лернер нарече инцидента „варварски акт на тероризъм“, а министърът на отбраната Моше Яалон заяви, че няма да се позволи на „еврейски терористи да нанасят подобни атаки, които да навредят на живота на палестинците в Юдея и Самария“.

Нетаняху поздрави Абас за Рамазан Байрам

Израелският премиер Бенямин Нетаняху разговаря по телефона с президента на Палестинската автономия Махмуд Абас. Това е първият разгово...

Междувременно, израелската полиция заяви, че ще ограничи входа към джамиите в Йерусалим за петъчни молитви за поклонници на възраст над 50 години. Полицията заяви, че решението не е задължително свързано с инцидента в Западния бряг, а заради получен сигнал, че „палестинци планират смущения на реда“.

Автор: Руслан Трад

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com