Палестинският ултиматум

41870
Палестинският ултиматум
Снимка: Getty Images / Guliver

Главният палестински преговарящ Саеб Еракат постави краен срок пред Израел, като заяви, че през ноември палестинците ще започнат да предприемат дипломатически инициативи за признаване на палестинската държава, което няма никак да се понрави на Израел и САЩ.

Ако израелският премиер Бенямин Нетаняху „вярва, че може да поддържа статуквото и ние да участваме в това, може да забрави. Това няма да продължи след ноември, няма да търпим повече”, заяви Еракат в четвъртък пред журналисти в Рамала.

Еракат говори за мрачните перспективи за разрешаване на израелско-палестинския конфликт в близкото бъдеще и за създаване на независима палестинска държава, която да съжителства с Израел.

Пред липсата на перспективи палестинският президент Махмуд Аббас се опитва да събере в Съвета за сигурност на ООН достатъчно мнозинство за проекторезолюция, която ще ускори процеса по признаването на Палестина.

Текстът ще предвижда подновяване на мирните преговори с оглед на създаване на напълно независима палестинска държава през ноември 2017 година с границите отпреди войната през 1967 година. Подобен текст обаче изглежда обречен на провал.

Еракат заяви, че в случай на неуспех, Палестина, която е държава наблюдател в ООН, ще поиска да се присъедини към няколко международни организации, като се започне с Международния наказателен съд (МНС). Подобно присъединяване, освен че е гледано с лошо око от САЩ, може да означава международен процес срещу израелски лидери за военни престъпления. Самият Еракат заяви, че палестинците може да подадат молба за членство в МНС още през ноември.

Дори и Съветът за сигурност да приеме резолюцията, което е и много вероятно, някой ден така или иначе палестинците ще поискат да се присъединят към МНС, заяви Еракат. Нетаняху „ще отговаря за всички свои действия и решения”, допълни той.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери уведоми Аббас и Еракат за съпротивата на Вашингтон срещу палестинската проекторезолюция в Съвета за сигурност. По време на 2-часова среща в Кайро в началото на октомври Кери ги е уведомил, че „това не е вариант”, посочи Еракат и опроверга твърденията, че палестинците са се съгласили да отложат с два месеца инициативата в Съвета за сигурност на ООН.

La Presse

Абас обеща да няма конфликт с Израел до края на 2015 г.

Президентът на Палестинската автономия Махмуд Абас е дал обещание на американския държавен секретар Джон Кери, че няма да има вътрешни ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com