Падането на Палмира - стратегическа загуба за Сирия?

21206
Падането на Палмира - стратегическа загуба за Сирия?

Бързото превземане на Палмира – след едва няколко дни на сражения – може да се определи като огромна военна победа за групировката „Ислямска държава“, но също може да е калкулирана загуба за сирийското правителство.

Марио Абу Зейд, изследовател в центъра "Карнеги" за Близкия изток със седалище в Бейрут, казва, че Дамаск се бори срещу силите на въоръжената опозиция, които възприема като далеч по-голяма заплаха от „Ислямска държава“. „Режимът на Асад по-скоро би проправил пътя за „Ислямска държава“, отколкото да предаде който и да е град или съоръжение на опозицията“, посочва Зейд. Според него, с това Асад може да защитава своите интереси в дългосрочна перспектива.

Ръководената от САЩ коалиция се сражава срещу „Ислямска държава“, но подкрепя въоръжената опозиция. Асад може би да смята, че ако някой град падне в ръцете на „Ислямска държава“, а не на бунтовническите групи, той ще получи подкрепа за връщането на контрола върху него.

Провал на стратегията срещу „Ислямска държава“

Изглежда, че падането на Палмира е удар по всички врагове на „Ислямска държава“, включително сирийското правителство, което досега контролираше града. Чрез превземането на Палмира, „Ислямска държава“ отряза наземния маршрут за доставки от столицата Дамаск до държавните от правителствените сили градове в Източна Сирия.

В допълнение към това, в Палмира силите на режима държаха в плен джихадисти от цяла Сирия и това може да е източник на нови бойци за групировката. „Това ще даде възможност на „Ислямска държава“ да освободи някои нови джихадисти и хора, държавни в тези затвори, и да ги използва в своя полза“, посочва Зейд.

Падането на Палмира сигнализира, че стратегиите на ръководената от САЩ коалиция в борбата срещу джихадистката групировка засега изглеждат неуспешни, според анализатора Тим Ийтън от „Катъм Хаус“. „Когато погледнем събитията от последните дни в Рамади и сега в Палмира, виждаме, че не върви добре“. Международната общност е категорична, че стратегиите й работят, въпреки доказателствата за обратното.

Национални интереси, национална гордост

Палмира е едно от най-известните места в региона от изключително значение за историята и културата, със своите руини и артефакти, датиращи от хиляди години. „Ислямска държава“ записа как унищожава антики и пусна видеоклиповете онлайн.

Групировката продава всички ценности, „които не са заковани“, казва Ийтън, използвайки печалбите да се финансира. А загубата на античните ценности в Палмира ще бъде далеч по-значима от просто загуба на ценни предмети. Тази загуба ще бъде удар по националната идентичност на сирийския народ, разделян от войната, задълбочила религиозните различия.

„Ако говорим за това как Сирия ще изглежда след войната, белезите ще бъдат така пресни от тези ужасяващи битки, че ще трябва да отместим погледа си към нещата, които обединяват сирийците, и това усещане за споделена история, споделена култура. Смятам, че това е наистина лоша поличба“, добавя Ийтън.

Voice of America

"Ислямска държава" владее 50% от Сирия

Групировката "Ислямска държава" вече владее половината територия на Сирия след като вчера пое контрола върху историческия град Палмир...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com