ПКК се отказва от въоръжената съпротива на следващия си конгрес

14241
ПКК се отказва от въоръжената съпротива на следващия си конгрес

Кюрдската работническа партия (ПКК) ще прекрати своята въоръжена съпротива на следващия конгрес на партията, освен ако до тогава не се случи някоя сериозна провокация, която да прекрати процеса.

Това заяви един от бившите лидерите на ПКК Нижаметин Тас в интервю за Анадолската информационна агенция, цитирано от "Уърлд бюлетин" и БГНЕС.

"Освен ако няма някоя сериозна провокация, която да промени дневния ред напълно, лидерството на ПКК ще обяви на предстоящия конгрес, че слагат край на въоръжената съпротива в Турция и оставят оръжието в отговор на призива на Йоджалан", каза Тас. Той обаче отбеляза, че това ще важи единствено за Турция и организацията няма да прекрати дейността на своите бунтовнически отряди в други държави.

По-рано миналата седмица депутатът от про-кюрдската Народна демократична партия (HDP) Сири Ондер обяви, че затвореният лидер на ПКК Абдула Йоджалан е призовал своите последователи да се срещнат през пролетта и да прекратят продължаващия вече близо 30 години конфликт.

"Лидерите на ПКК вече обявиха, че приемат призива на Йоджалан. Конгресът определено ще се случи", каза още Тас в интервюто, допълвайки, че "няма сила в Кандил (планинска верига в Ирак, където се намира седалището на ПКК), която да се противопостави на решението на Йоджалан".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com