Отмъщението на Ердоган срещу медиите

18194
Отмъщението на Ердоган срещу медиите
Снимка: Getty Images / Guliver

С вълна от арести турското правосъдие започна разправа с някои критично настроени среди. Наблюдателите говорят за "черен ден" за свободата на медиите и мненията в една страна, която твърди, че е демократична.

Екрем Думанлъ беше изпратен като герой. Аплодисменти и възгласи на одобрение съпроводиха главния редактор на един от основните турски ежедневници, вестник "Заман", докато полицията го отвеждаше от сградата на редакцията в Истанбул. Думанлъ е най-известната личност сред арестуваните напоследък из цялата страна журналисти.

Сто години Ердоган

Със солидна вербална офанзива и много политическо лъкатушене ще запомним първите 100 дни на Реджеп Ердоган като президент. Той остава ...

Вестник "Заман", както и телевизия “Саманйолу”, която също бе засегната от арестите, са известни с близостта си до ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, който дълго време беше поддръжник на Ердоган. Преди година обаче отношенията между тях станаха враждебни. Оттогава бушува открита война. Ердоган обвинява движението на Гюлен, че иска да подкопае държавната власт. Думанлъ и останалите над 20 задържани журналисти, телевизионни работници и бивши полицаи са обвинени в създаването на въоръжена терористична организация.

Ключовата дата 17 декември

Как така един главен редактор на вестник внезапно се оказва въоръжен терорист - прокуратурата засега не е успяла да обясни. "Заман" съобщи още, че адвокатите на задържаните изобщо не са имали възможност да се запознаят с обвиненията срещу техните клиенти. Повечето наблюдатели са единодушни, че арестите, които бяха извършени от верните на Ердоган полиция и правосъдие, имат пряка връзка с датата 17 декември. На този ден преди една година се разшумя корупционният скандал около правителството на Ердоган. Близки до движението на Гюлен прокурори тогава изнесоха пред медиите данни за наличието на корупция по високите етажи на турската власт.

Сегашните арести на журналисти, според в. "Заман", са опит за отговор на лагера на Ердоган: "Това е акт на отмъщение заради обвиненията в корупцията, изнесени преди година", казва журналистът Мустафа Йълмъз. Досега полицията е отвеждала главни редактори на медии само по време на опити за държавен преврат в страната, твърди журналистът и добавя, че става дума за "тежък удар срещу свободата на словото в Турция".

Как НАТО реагира на руската заплаха?

НАТО е принуден да променя стратегията си, за да държи Русия в шах. Сериозната дипломация обаче трябва и може да остане важна опция за...

Всъщност арестите бяха очаквани. Юзър на Туитър беше написал още миналия четвъртък в профил под името "Фуат Авни", че е планирана подобна акция. Самият той бил от близкото окръжение на Ердоган. "Авни" вече на няколко пъти е издавал подобни полицейски акции, затова неговите постинги се следят внимателно и от политиците в Анкара.

Примката се затяга

Арестите издават нов подход на правителството към онези, които го критикуват. Става дума за "ново затягане на примката около медиите и ново ограничаване на свободата на словото", заяви пред Дойче Веле журналистът Явуз Байдар: "С оглед на планираните от опозицията демонстрации по повод 17 декември, правителството явно иска да стресне критично настроените среди, казва Байдар. Журналистът от в. "Заман" Йълмъз очаква и още арести. Байдар не изключва дори възможността да се стигне до отчуждаването на "Заман" и на телевизия "Саманйолу". Двете медии имат предимно ислямско-консервативна публика - т.е. потенциални избиратели на Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/.

Вълната от арести предизвика тревога у европейските политици. Европейският съюз разкритикува задържането на журналисти в Турция с остри думи. Председателят на Европарламента Мартин Шулц окачестви полицейската акция срещу медиите като "крайно обезпокоителна". Критични оценки се чуха и от страна на американското правителство.

Eпичната битка за палестинска държава

Все повече страни признават съществуването на палестинска държава. Френският парламент беше последният, който гласува в този смисъл. Д...

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com