Отчаяните сирийски бежанци

70529
Отчаяните сирийски бежанци
Снимка: Getty Images / Guliver

Над един милион сирийски бежанци са намерили убежище в Ливан. Подгонени от бедността и мизерията, все повече от тях продават органите си за трансплантация. Черният пазар в Ливан процъфтява.

Сирийците, намерили убежище в Ливан, живеят в мизерия и бедност. За да могат да изхранват семействата си, някои от тях са принудени да продават на черния пазар органи за трансплантация. Сътрудник на една от ливанските мрежи за търговия с органи казва пред списание "Шпигел": "Бедността сред бежанците е толкова голяма, че броят на желаещите да продадат органите си е нараснал неимоверно. Поради това цените за бъбреци на черния пазар вече са паднали."

Чии са съкровищата на Арктика?

Апетитите на много държави са насочени към суровините на Арктика. Русия смята за свое право да търси петрол и земен газ в региона и не...

В момента донорите получават по 7 000 долара за бъбрек, а клиентите заплащат съответно между 12 000 и 15 000 долара. Те са предимно от държавите в Персийския залив. "Не са малко обаче и клиентите от САЩ и Европа", разказва посредникът. Самият той получавал между 600 и 700 долара за всеки орган, който е успял да осигури.

Операциите се извършват нелегално

Ливан предлага идеални условия за международната търговия с органи. В страната има доста бедни хора, които изпитват остра нужда от пари. Покрай наплива от сирийски бежанци бедните в страната стават все повече. Същевременно обаче в региона живеят много богати клиенти. Важно е и следното: това, че на търговците на органи в Ливан изобщо не им се налага да се опасяват от държавен контрол. "Тази комбинация гарантира разцвета на търговията с органи", казва Люк Ноел, експерт по трансплантациите към Световната здравна организация.

Пред списание "Шпигел" сътрудникът на една от ливанските мрежи за търговия с органи разказва още, че експлантирането се извършва в нелегални клиники. Миналата година неговата организация е пласирала около 150 бъбрека на платежоспособни клиенти. Преценките на експертите са, че по света годишно се извършват между 5 000 и 10 000 незаконни трансплантации на бъбреци.

Бежанската вълна се разраства

Двете лица на Ню Йорк

Ню Йорк е разделен на две. От едната страна са богаташите, а от другата - армията от обикновени хора, които все по-трудно оцеляват. Им...

Както прогнозира австрийският "Ди Пресе", през следващите месеци този вид търговия само ще се увеличава, тъй като бежанският поток от Сирия ще продължи да нараства. По данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците, в момента точно два милиона сирийски бежанци са регистрирани в съседните държави Ливан, Йордания и Турция. От организацията обаче допускат, че до края на годината този брой може да нарасне и до 3,5 милиона.

Сирийците, които са поискали убежище в Европа, са 50 000, като повечето са се насочили към Германия и Швеция. Междувременно съседните на Сирия държави се обърнаха с настоятелен апел към световната общественост - да им окаже по-сериозна помощ в контекста на нарастващия бежански поток. Европейският съюз също се обяви за по-активно участие на държавите-членки при приемането на сирийски бежанци.

"Изгубеното поколение"

От Агенцията на ООН за правата на децата предупреждават, че ужасяващата ситуация, в която се намират сирийските бежанци, може да се отрази особено пагубно на децата. "Вместо младото население след време да помогне за възстановяването на страната, то ще е израснало в ситуация на насилие, конфликт и омраза", казва изпълнителната директорка на УНИЦЕФ Йока Бранд.

Агенцията на ООН за правата на децата отскоро е стартирала програма, целяща да осигури училищно обучение на децата на сирийските бежанци в съседните държави. До момента Ливан, Йордания и Турция са се отнесли много великодушно, отваряйки училищата си за децата от Сирия. Местата обаче не стигат за приемането на всички, пише "Ди Пресе".

Убийците на моретата

Хората в страните от ЕС изхвърлят в природата годишно над 8 милиарда найлонови торбички. Резултатът от това е пагубен. Сега Брюксел в...

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com