Оланд призова Турция да отвори границата си заради Кобани

14071
Оланд призова Турция да отвори границата си заради Кобани
Снимка: Gettyimages

Президентът на Франция Франсоа Оланд призова Турция да отвори границата си, за да може подкреплението да достигне до обсадения град Кобани в Сирия. Той призова още за допълнителна помощ за воюващите срещу групировката "Ислямска държава" (ИД).

Оланд подчерта, че "всички засегнати държави", включително и тези, които не са част от коалицията срещу ИД, трябва да предоставят оръжия на участващите в борбата срещу джихадистите, предаде БГНЕС.

"Мисля за това, което се случва днес в Кобани, град на мъченици, символичен град. Ако трябва да се намесим, каквото решение взехме за Ирак, трябва да предоставим на умерената сирийска опозиция цялата необходима подкрепа", каза той.

"Отправям своя апел тук, извън коалицията, към всички засегнати държави да предоставят на тази опозиция подкрепата, която се очаква от нас, средствата, от които се нуждае, за да се бори срещу тероризма. Във всеки един момент Кобани може да падне в ръцете на терористите. Турция трябва да отвори границата си", за да помогне на сирийските кюрди, които защитават този град от джихадистите от ИД, добави френският президент.

Кюрдски групировки призоваха Турция да позволи нейната територия да бъде използвана за доставка на оръжия за защитниците на Кобани. Турция обаче отказва да въоръжи кюрдите и да поведе военни действия срещу джихадистите от страх, че военните действия около град Кобани може да укрепи позициите на сирийския президент Башар Асад и да засили възможностите на кюрдските екстремисти, свързани с незаконната Кюрдска работническа партия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com