Огромно безпокойство заради чуждестранните бойци в Сирия

43621
Огромно безпокойство заради чуждестранните бойци в Сирия

Заплахата, която представляват чуждестранните бойци в Ирак и Сирия, „едва ли ще бъде овладяна скоро“. Такова предупреждението отправи американското разузнаване към Конгреса на САЩ.

В сряда заместник-директорът на ФБР Майкъл Щайнбах заяви пред комисията за вътрешна сигурност в Камарата на представителите, че несигурност за броя и местонахождението на евентуалните чуждестранни бойци в конфликтните зони има и по отношение на тези, които се стичат от САЩ. „Не знам всички, които се намират там, не знам и тези, които се връщат“, посочил е той.

Американското разузнаване смята, че над 20 хиляди чужденци са пътували досега до конфликтните зони в Ирак и Сирия. През септември този брой беше 15 хиляди души. Въпреки че повечето от тях произлизат от страни от Близкия и изток и Северна Африка, властите казват, че най-малко 3400 бойци са от западни страни, включително 150 от САЩ. Без значение откъде идват, повечето от тях сега се опитват да се присъединят към „Ислямската държава“, която пък активно се стреми да разшири териториите си.

Директорът на Националния център за борба с тероризма на САЩ Никълъс Расмусен казва, че социалните медии на терористичната група имат „стабилен и ефективен“ обхват въпреки жестокостите, които описват. „Тяхната способност да произвеждат навременна пропаганда расте“, казва той. „Ислямската държава“ показа много по-голяма умелост от ядрото на „Ал Кайда“ или свързани с нея групи, тя се прояви като по-опитна в използването на тези нови социални инструменти за достигане до по-широка публика“.

Социалните медии обаче не помагат на САЩ да проследят чуждестранните бойци. „В много случаи информацията за чуждестранните бойци, които пътуват до конфликтните зони, спира при тяхното пристигане там“, казва Расмусен. „А ние нямаме задълбочено или що-годе достатъчно познание за това какво наистина се случва, когато те пристигнат в Сирия“, добавя той.

Американските контратерористични служби и политиците дълго време се притесняваха за заплахата от чуждестранните бойци, когато се върнат от Сирия или Ирак, а тези опасения се засилиха след последните смъртоносни атаки във Франция и полицейските операции в Белгия. Председателят на комисията за национална сигурност в Камарата на представителите Майкъл Маккоул определя тази тенденция като притеснителна. „Тези фанатици искат единствено да унищожат начина ни на живот. Сега способността им да превърнат думите в дела нараства с изумителни темпове“, казва той.

Американските власти твърдят, че усилията им да ограничат потока от чуждестранни бойци започват да дават резултати, посочвайки като пример засиленото сътрудничество с европейските партньори, което е много по-различно в сравнение с положението отпреди няколко години. Въпреки това остават някои притеснителни пукнатини, отчасти заради нежеланието на европейските страни да споделят метаданни.

„Това, което знаем, идва от разнообразни източници, а винаги сме смятали, че вероятно има много повече информация от тази, до която ние сме успели да се доберем, било то чрез чуждестранните ни партньори или други разузнавателни канали. Така, че може да се допусне, че по-голям брой чуждестранни бойци и повече хора от западни страни да са пътували до конфликтните зони“, отбелязва той.

Един от източниците на безпокойство е Турция, която многократно е била използвана като транзитна зона по пътя към Сирия. В свое интервю миналата седмица турският вътрешен министър Ефкан Ала заяви, че Анкара „е наложила забрана на 9955 души от 91 страни да влязат в Сирия“, но някои се усъмниха в способността на Турция да изпълни подобна забрана. Пред американските депутати обаче Расмусен заяви, че успехът в овладяването на притока от бойци „изисква ефективно и реално партньорство с турските власти“.

Voice of America

ООН: Решението за Сирия трябва да включва и Асад

Каквото и решение да бъде взето за сраженията в Сирия, то трябва да включва президента Башар Асад. Това заяви пратеникът на ООН в Сир...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com