Обвиненият за убиец на Немцов си признал след мъчения

14911
Обвиненият за убиец на Немцов си признал след мъчения

Бившият чеченски полицай, който призна, че е участвал в убийството на руския опозиционен активист Борис Немцов, "вероятно си е признал при изтезания", заяви за АФП член на Кремълския съвет за човешките права, предаде БГНЕС.

"Има причини, заради които смятаме, че Заур Дадаев е признал при изтезания", заяви Андрей Бабушкин, допълвайки, че е видял "множество рани" върху тялото на главния заподозрян за убийството по време на посещение в затворническата му килия в Москва.

Заур Дадаев, бивш зам.-командир на специален поличейски отряд в Чечня, беше обвинен в неделя заедно с Анзор Губашев, който работи за частна охранителна фирма в Москва, за наглото убийство на критика на Кремъл Немцов. Те, заедно с още трима заподозрени, остават в ареста.

Московски съд изслуша мъжете, които се разследват съгласно параграф от руския криминален кодекс, отнасящ се за убийства, извършени за финансова изгода, което е знак, че следователите смятат убийството на Немцов за поръчково.

Но Бабушкин заяви, че Дадев твърди, че е направил самопризнанията си под натиск, след като беше арестуван в северния кавказки регион Ингушетия миналата седмица. Дадаев твърди, че е прекарал два дни окован и с чувал на главата.

"Крещяха ми през цялото време: "Ти уби Немцов, нали?" Аз им отговорих "не"", Бабушкин предаде думите на Дадаев.

Заподозреният заявил, че признал за убийството, за да осигури освобождаването на свой бивш колега, Руслан Юсупов, който беше задържан заедно с него.

"Те казаха, че ако призная, ще го пуснат. Съгласих се. Мислех, че ще го спася и те ще ме закарат жив в Москва", заяви Дадаев, цитиран от Бабушкин.

Убийството на метри от Кремъл на Немцов, бивш вицепремиер, който стана отявлен враг на Путин, е най-голямото убийство на опозиционен лидер по време на 15-годишното управление на Путин. 55-годишният Немцов беше прострелян четири пъти в гърба на 27 февруари докато вървеше по мост в центъра на Москва заедно с приятелката си. Убийството потресе опозицията, която обвини Путин в потискане на несъгласието и Кремъл, че стои зад убийството на един от последните си критици.

Следователите твърдят, че разследват и вероятността той да е убит заради критиките към участието на Русия в украинския конфликт или като част от план за дестабилизиране на страната.

Чеченецът Дадаев признал за убийството на Немцов, разстрелял го в името на Пророка

Бившият заместник-командир на чеченския батальон "Север" Заур Дадаев признал за убийството на руския опозиционер Борис Немцов, съобщи "...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com