Обхватът на търсене на изчезналия малайзийски самолет е 90 хил. кв. километра

23216
Обхватът на търсене на изчезналия малайзийски самолет е 90 хил. кв. километра
Снимка: Getty Images/Guliver

Американските следователи подозират, че изчезналият малайзийски самолет е бил във въздуха в продължение на четири часа след последното потвърждение на контакт със земята, пише "Уолстрийт джърнъл".

Американските следователи и служителите на националната сигурност обосновават теорията си с автоматично изтеглените и изпратени на земята данни от двигателите Rolls Royce. Според тях, Боинг 777 е летял в продължение на общо 5 часа.

WSJ използва информация от два анонимни източника, "запознати с подробностите", уточнява БГНЕС.

Това може да означава, че въздушното превозно средство е пътувал стотици километри след последния контакт с въздушния контрол около 1:30 часа през нощта в събота (8 март). Това е един час след излитането от Куала Лумпур към Пекин.

Екипите, участващи в търсенето, вече претърсват площ от 27 000 морски мили (повече от 90 000 кв. км.) от Южнокитайско море до водите на запад от Малайзия. Вече е обърнат и китайски сателит, който също претърсва посочената територия. Той е засакъл три малки предмета и в момента се проверява какви са те.

Следователите все още работят над версията за отвличане. Според тях и ЦРУ, връзката с терористичен акт все още не трябва да бъде изключена.

"Службите за борба с тероризма в САЩ допускат възможността пилотът или някой друг на борда на самолета да го е отклонил в неизвестна посока, след като умишлено са изключени транспондерите на самолета, за да се избегне засичане с радар", пише WSJ, позовавайки се на "човек, следящ разследването". Според много експерти обаче изключването на транспондерите не означава, че самолетът не може да бъде засечен.

Неяснотите около курса на самолета и причините за нефункционирането на транспондерите "повдига теории, че самолетът може да е отклонен по неизвестни за САЩ причини".

Изчезването, озадачило света

Издирването на изчезналия малайзийски пътнически самолет се разшири и вече покрива обширна територия от Югоизточна Азия – от Южно...

Властите са уведомени, че следователите смятат за най-вероятна теорията, че самолетът е отклонен "с намерение за по-късна употреба", заяви един от източниците на изданието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com