Обама знаел за "Ислямска държава" още от 2012 г.

22119
Обама знаел за "Ислямска държава" още от 2012 г.
Снимка: Gettyimages

Американският президент Барак Обама имал конкретна информация от разузнаването още преди да бъде преизбран през 2012 г. за нарастващата заплаха от терористичната групировка "Ислямска държава".

Това съобщава член на президентската администрация пред в. "Дейли мейл".

"Освен ако някой много високопоставен човек не е късал ежедневните разузнавателни доклади до президента и му е казвал, че кучето ги е изяло, много точни прогнози за ИД са се появили в Овалния кабинет още преди изборите през 2012 г.", заявява служител в отдел "Национална сигурност" на администрацията на Обама, запознат със съдържанието на разузнавателните доклади.

Той отказва да сподели нещо конкретно за съдържанието на докладите, но е категоричен, че "разузнаването изпращаше доста конкретни данни до нас". "Ние виждахме конкретни оценки на заплахата и много от тях се развиха точно така, както ни беше казано, че ще се развият", допълва служителят. Той бил запознат с част от материалите за Близкия изток, които стигнали до бюрото на Обама.

В интервю за предаването "60 минути" в неделя президентът обвини директора на националното разузнаване Джеймс Клапър за липсата на разбиране на сериозността на заплахата от терористичната армия, която нарича себе си "Ислямска държава в Ирак и Леванта". "Нашият директор на разузнавателната общност Джим Клапър призна, че те са подценили случващото се в Сирия", заяви Обама.

Според служителя на администрацията това посочване на конкретен човек не било възприето добре в Белия дом. Избирането на изкупителна жертва намирисва на отчаяние, тъй като президентът беше предупреден от дълго време какво може да се случи, ако ИД, известна преди на Запад като "Ал Кайда" в Ирак, бъде оставена да се развива след изтеглянето на американската армия, казва представителят на администрацията.

Последните американски войници на място бяха изтеглени от Ирак през декември 2011 г. В следващите месеци американските разузнавателни служби съставили подробна информация какво правят групите "лоши момчета", за да се възползват от внезапният властови вакуум, разказва още служителят.

Докладите съдържали конкретна информация както за мащаба на целите на ИД, така и за нейната способност да контролира големи области в Сирия и Ирак. "В никакъв случай" президентът не може да обвинява разузнавателните агенции за случилото се. Той имаше достатъчно информация, за да продължи напред. Знаеше какъв е залогът. Знаеше къде са всички пешки", категоричен е служителят.

Иракската армия е отвоювала 16 селища от "Ислямска държава"

Силите за сигурност на Ирак са успели да си върнат контрола над 16 селища в провинция Дияла от ръцете на екстремистите от "Ислямска д...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com