Обама ще разшири военната мисия на САЩ в Афганистан през 2015 г.

19937
Обама ще разшири военната мисия на САЩ в Афганистан през 2015 г.
Снимка: Getty Images / Guliver

Американският президент Барак Обама е взел решение да одобри по-мащабна военна мисия в Афганистан през 2015 година - действие, което вероятно ще даде на американските военнослужещи пряка роля в сраженията в раздираната от война страна за най-малко още една година, пише New York Times.

Указът на Обама позволява на американските сили да предприемат мисии срещу талибаните и други групировки, които застрашават американския контингент в Афганистан или афганистанското правителство. Също така изтребители на САЩ, бомбардировачи и безпилотни апарати ще могат да подкрепят афганистанските сили за сигурност в бойни мисии.

Изпращаме 28-ми контингент за участие в операцията на НАТО в Афганистан

Министърът на отбраната Николай Ненчев ще участва в тържествената церемония по изпращането на 28-ми контингент на Въоръжените сили за у...

През май тази година Обама заяви, че американските военнослужещи няма да имат бойна роля в Афганистан следващата година и че мисията от 9800 войници ще бъде ограничена само в обучение на афганистанските сили за сигурност и залавяне на „останки от Ал Кайда”.

Високопоставен представител на Белия дом заяви, че американските сили в Афганистан няма да изпълняват редовни патрули или да провеждат офанзивни мисии срещу талибаните следващата година.

„Ние повече няма да атакуваме екстремистите само защото те са талибани. Ако талибани обаче директно застрашават САЩ и коалиционнните сили в Афганистан, или предоставят директна подкрепа към Ал Кайда, то ние ще вземем съответните мерки, за да защитим американските граждани”, заяви източникът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com