Обама призова за елиминиране на джихадистите в Ирак

14875
Обама призова за елиминиране на джихадистите в Ирак
Снимка: Getty Images/Guliver

Американският президент Барак Обама призова за съвместни усилия за елиминиране на "рака" на джихадисткия терор в Ирак и Сирия, след като членове на "Ислямска държава" (ИД) убиха американски журналист, пише БГНЕС.

Обама заяви, че целият свят е ужасен от обезглавяването на 40-годишния репортер Джеймс Фоули, което бойци на ИД записаха и качиха в интернет. "Трябва да има общо усилие за изваждане на този рак, така че да не се разпространява. Трябва да има ясно отхвърляне на подобен род нихилистични идеологии", заяви Обама.

"Едно нещо, с което всички можем да се съгласим, е че групировка като ИДИЛ няма място в 21-и век", каза още той, използвайки акронима на групировката от времето, когато беше известна като Ислямска държава в Ирак и Леванта. Обама допълни, че не е изразител на никаква истинска религия и заплашва както мюсюлманите, така и немюсюлманите.

"Техните жертви са предимно мюсюлмани, а нито една вяра не учи хората да избиват невинни. Нито един справедлив бог няма да подкрепи това, което те направиха вчера, и каквото правят всеки ден", категоричен е Обама. Той заяви, че е говорил с родителите на Фоули, репортер на свободна практика, който пишеше за GlobalPost, Франс прес и други медии преди отвличането си през 2012 г., и им казал, че всички са съкрушени от тяхната загуба.

Междувременно САЩ са извършили нови въздушни удари в Ирак, въпреки заплахата на ислямските терористи, че ще убият втори американски журналист, ако бомбардировките продължат.

"От вчера насам са извършени нови удари", посочи официален служител, пожелал анонимност. Той уточни, че ударите са били насочени към Северен Ирак.

Германия изрази готовност да подпомогне иракските кюрди с оръжие

Германия е съгласна да изпрати оръжие на иракските кюрди, които се сражават с джихадистите от "Ислямска държава". Това заяви външният м...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com