ООН поиска да знае кой използва химически оръжия в Сирия

5023
ООН поиска да знае кой използва химически оръжия в Сирия
Снимка: Getty Images/Guliver

Съветът за сигурност на ООН прие резолюция за установяване на виновните и подвеждането им под отговорност за употребата на химически оръжия в Сирия, предоха световните агенции.

Резолюцията „по най-решителен начин осъжда употребата на каквито и да било отровни химически вещества подобни на хлор в качеството им на оръжия в Сирия”. Постановява се създаването на Съвместен механизъм за разследване, в които ООН ще си партнира с Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО). Механизмът ще работи „за срок от една година с възможност за продължаване в случай на необходимост”.

ООН цели да изкорени бедността и се справи с глобалното затопляне до 2030 г.

Страните членки на ООН съгласуваха целите на световното икономическо развитие след 2015 г. Съгласуваният документ ще бъде утвърден на с...

Два дни преди гласуването на документа американският държавен секретар Джон Кери и руският министър на външните работи Сергей Лавров постигнаха съгласие за окончателния текст. Документът беше приет с единодушие, съобщава bTV.

Саманта Пауъл, постоянен представител на САЩ в ООН, коментира, че приетият механизъм ще сложи край на безнаказаността, която характеризира сирийския конфликт.

Пауъл припомни, че Съветът не разполага с механизъм за поставяне под наказателна отговорност. Според нея идентифицирането на виновниците ще позволи съдебно преследване в бъдеще.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com