ООН иска Израел да плати 850 млн. долара заради "екологично бедствие"

15364
ООН иска Израел да плати 850 млн. долара заради "екологично бедствие"
Снимка: Getty Images / Guliver

Общото събрание на ООН прие с голямо мнозинство резолюция Израел да плати на Ливан над 850 милиона долара за щети от петролен разлив. Той беше предизвикан от израелско въздушно нападение срещу нефтени резервоари по време на войната му с Хизбула през юли 2006 г., предаде АП.

Събранието прие необвързващата резолюция със 170 гласа за, 6 против и 3 въздържали се. С "не" гласуваха Израел, САЩ, Канада, Австралия, Микронезия и Маршаловите острови, обяснява БТА.

Предсрочни избори в Израел на 17 март

Предсрочните парламентарни избори в Израел, предизвикани от премиера Бенямин Нетаняху, ще се проведат на 17 март, съобщи говорител на К...

Такива решения не са задължителни за изпълнение. Израелската мисия в световната организация определи резолюцията като предубедена по съдържание. До петролния разлив се стигна, след като израелски бойни самолети бомбардираха електроцентрала, в резултат на което 15 000 т. петрол се изляха в източното Средиземноморие.

В най-тежкия момент замърсителят се бил разпрострял на 120 км. по протежение на крайбрежието.

Резолюцията на ООН квалифицира разлива като "екологично бедствие", предизвикало голямо замърсяване, информира БГНЕС.

Ливанският посланик в ООН определи резолюцията като развитие по пътя за решаване на спора. Израел реагира остро и аргументира позицията си с това, че бил работил заедно с ООН и други организации за премахване на последиците от изтеклия в морето петрол.

Израел нанесе ракетни удари по цели на територията на Ливан

Военно-въздушните сили на Израел са провели операция, в хода на която са нанесли ракетни удари по цели на територията на Ливан, в близо...

Конфликтът през 2006 г. започна, след като базираната в Ливан групировка Хизбула предприе нападение на израелска територия и похити двама войници. Израел предприе масирана въздушна и морска операция по цели в Ливан, после нахлу по земя в южните райони на страната. При сблъсъците от ливанска страна загинаха над 1000 души, предимно цивилни граждани, и около 160 израелци, повечето войници.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com