ООН: Решението за Сирия трябва да включва и Асад

18004
ООН: Решението за Сирия трябва да включва и Асад
Снимка: Getty Images/Guliver

Каквото и решение да бъде взето за сраженията в Сирия, то трябва да включва президента Башар Асад. Това заяви пратеникът на ООН в Сирия Щафан де Мистура.

Това е първото подобно изказване на висш представител на организацията, предаде БГНЕС.

"Президентът Асад е част от решението", заяви Де Мистура по време на пресконференция заедно с австрийския външен министър Себастиян Курц във Виена. "Ще продължа да водя важни разговори с него", допълни още той и заяви, че единственият изход на кризата е "политическо решение".

Никой от досегашните представители на ООН за Сирия, които бяха назначени след началото на кървавия конфликт в страната, не е изразявал подобно мнение. До скоро Асад беше широко обвиняван за използването на забранени химикали, в това число и хлор, при атаки срещу цели на бунтовниците.

Според Де Мистура ако не бъде намерено решение на конфликта, който продължава вече четвърта година, "единственият, който ще спечели от това, е "Даеш" (арабското наименование на "Ислямска държава")". Освен в Ирак те завладяха и части от територията на Сирия, възползвайки се от гражданския конфликт там.

На свой ред домакинът Курц заями, че "Асад никога няма да бъде приятел или партньор", макар "в борбата срещу "Ислямска държава" да се наложи да се сражаваме на една страна" (с него).

В интервю за Би Би Си миналата седмица Асад каза, че в борбата срещу групировката "няма диалог" с водената от САЩ коалиция. "Има, нека го кажем, информиране, но не и диалог", каза президента.

В конфликта в Сирия, който започна през 2011 г., загинаха повече от 210 000 души, а милиони души бяха принудени да напуснат домовете си, предизвиквайки сериозна бежанска вълна. На снимката: Асад (вдясно) и Де Мистура.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия