ООН: Огромна е опасността еболата да се разпространи в други части на света

18658
ООН: Огромна е опасността еболата да се разпространи в други части на света
Снимка: Getty Images/Guliver

Ръководителят на мисията на ООН за борба срещу епидемията от ебола в Западна Африка предупреди, че има „огромен” риск за разпространяване на заразата към други части на света, предаде BBC. Тони Банбъри отказа да коментира дали поставените цели в борбата срещу ебола са постигнати. Те касаят дела на хората, които са подложени на лечение, и безопасното погребване на телата, които са силно заразни. Срокът за изпълнението им е понеделник.

През октомври Банбъри заяви пред Съвета за сигурност на ООН, че за да се ограничи разпространението на епидемията, до 1 декември 70% от заразените с вируса трябва да бъдат подложени на лечение и 70% от жертвите трябва да бъдат погребани на безопасни места.

7000 жертви на ебола до момента

Над 16 000 души са били заразени с вируса ебола, от които близо 7000 са починали, сочат най-нови данни на Световната здравна организаци...

Това е междинна цел на ООН – а крайната е нула смъртни случаи в резултат на заразяване с ебола.

Банбъри посочи, че целите са изпълнени „в повечето от районите” в трите най-засегнати държави – Сиера Леоне, Гвинея и Либерия. „В някои зони, включително тук, в Сиера Леоне, особено в столицата Фрийтаун и град Порт Локо, изоставаме”, каза той.

Над 6000 са вече жертвите на заразата, като повечето от тях са в Западна Африка. Над 16 000 души са заразени. Последните данни показват, че все още по 200 – 300 души се заразяват всяка седмица.

Банбъри обаче каза, че ситуацията би била дори по-лоша без намесата на ООН. „Приехме стратегия за овладяването на кризата, която включва центрове за лечение, безопасно погребване на жертвите и мобилизиране сред обществото. Стратегията работи”, заяви ръководителят на мисията на ООН. Той обаче добави, че въпреки това „има огромен риск епидемията от ебола да се разпространи към останалата част на света”.

Семенната течност на излекувани от ебола може да е заразна

Мъжете, които се възстановяват от зараза с ебола, трябва да се въздържат от секс три месеца, за да намалят риска от предаване на вируса...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com