ООН: Глобалното затопляне увеличава опасността от конфликти, глад и миграция

197199
ООН: Глобалното затопляне увеличава опасността от конфликти, глад и миграция
Снимка: Getty Images/Guliver

Доклад на комисия на ООН утвърждава тезата, че затоплянето и въглеродните емисии увеличават опасността от конфликти, глад, наводнения и миграция на населението през сегашното столетие, гласи заключението на експерти от ООН, предаде АФП от японския гр. Йокдхама.

Ако бъдат оставени извън контрол емисиите от газ, предизвикващи парниковия ефект, може да струват трилиони долари като щети на собствеността и екосистемите, но също и като разходи за справяне с климатичните проблеми. Освен това експертите са на мнение, че отражението на климатичните промени ще повиши разходите за справяне с тях и напрежението ще се увеличава успоредно с повишаването на температурите на земята.

В резюмето на документа се казва още: "Увеличаването на затоплянето увеличава вероятността от извънредни и необратими резултати" и е ясно предупреждение към политиците.

Докладът е дело на Международния панел за климатични промени /IPCC/, създаден през 1988 г. за да осигурява неутрално и основаващо се на науката ръководство на правителствата. Предишният доклад стана публично достояние през 2007 г., предизвика вълна от политически действия. Но консенсус между развиващите се и развитите страни в света не се появи. Големите замърсители като Китай настояват, че богатите и развитите страни трябва да водят усилията в тази посока и твърдят, че те не могат да жертват икономическия си растеж.

Битки за природни ресурси като вода и енергия, глад и извънредно лошо време ще създават една амалгама, която ще дестабилизира света доста повече, твърдят авторите на документа, предаде АП съдържанието му, финализирано през миналата седмица в японския град Йокохама.

Изводите на експертите доста се различават от тези в предишния подобен доклад, огласен преди седем години, заяви един от водещите автори на документа Крис Фийлд от институцията Карнеги в Калифорния. Неговият колега проф. Джеф Дабелко, професор по сигурност и екология от университета в Охайо, предупреди: "Има достатъчно дим, който действително налага да му обръщаме внимание". През изминалите 7 г. проучванията на социалните науки откриха повече връзки между климата и конфликтите, твърдят авторите на документа.

ООН: Бедствията през 2013 г. са свързани с климатичните промени

Многобройните екстремни климатични явления, регистрирани през 2013 година, представляват взаимозависими индикатори, показващи промяната...

В свой доклад от март Пентагонът сумира резултатите от свое четиригодишно стратегическо проучване. В него промяната в климата е определена като "коефициент на заплахата", който е придружаван от бедност, политическа нестабилност и социално напрежение по целия свят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com