ООН: Броят на убийствата в света намалява

44376
ООН: Броят на убийствата в света намалява
Снимка: Getty Images / Guliver

Броят на убийствата в света е намалял, но половината от тях продължават да се извършват в страни, в които живеят само 11% от световното население, Северна и Южна Америка и Африка, сочи доклад на ООН, предаде БГНЕС.

Службата на ООН за наркотици и престъпност (UNODC ) съобщи, че 437 000 души са били убити през 2012 г. спрямо 468 000 през 2010 г., първата година, в която е проведено глобалното проучване за броя на убийствата.

В Централна Америка и Южна Африка са регистрирани съответно 26 и 30 убити на всеки 100 000 души, над четири пъти повече от средното в света. Половината от жертвите са били под 30-годишни, 80% са мъже, както и 95% от извършителите, сочат данните на UNODC.

"Има спешна нужда да разберем как насилствените престъпления създават проблеми на страните от цял свят, като засягат най-вече младите мъже, но вземат много жертви и сред жените", заяви директорът на отдел "Политически анализи" на UNODC Жан-Люк Лемаю. Докато мъжете са убивани предимно от неизвестен извършител, жените най-често губят живота си от ръката на близък до тях човек, отбелязват авторите на доклада.

"Домът може да се окаже най-опасното място за жена", отбелязва Лемаю. В Северна и Латинска Америка убийствата, извършвани от криминални банди, съставляват 30% от общия брой спрямо по-малко от един процент в Азия, Европа и Океания, където делът на убийствата при домашно насилие е по-висок.

Огнестрелните оръжия са използвани в четири на всеки десет убийства. UNODC съобщава още, че само за 43% от убийствата има осъдени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия