ООН: 4 милиона сирийски бежанци до края на 2014 г.

18892
ООН: 4 милиона сирийски бежанци до края на 2014 г.
Снимка: бгнес

Броят на сирийските бежанци в съседните страни може да достигне 4 милиона души до края на годината, което е почти двойно спрямо сегашните данни, предаде БГНЕС.

Тази прогноза направи върховния комисар на ООН за бежанците Антонио Гутериш.

"Страхуваме се, че четири милиона сирийци могат да станат бежанци до края на 2014 г. Повече от половината от населението се нуждае от хуманитарна помощ, за да оцелее", каза Гутериш. Според върховния комисар вече от страната са избягали 2,5 милиона души. Повечето от тях са намерили убежище в съседен Ливан, Турция, Ирак, Йордания и Египет, което поставя тежко бреме върху икономиките на тези страни. Като пример той даде ситуацията в Ливан, където населението е от 4 милиона души, а сега има около един милион сирийци.

Световната банка очаква до края на годината равнището на безработица в Ливан да скочи двойно, а общият размер на щетите за икономката от сирийската криза ще възлезе на близо 7,5 милиарда долара. В Северен Ирак населението на провинция Дахук се е увеличило с 10%. Според комисаря сирийката криза оказва сериозно негативно въздействие върху регионалната стабилност, а дестабилизираната ситуация в Близкия изток може да има катастрофални последици за целия свят, предупреди той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com