Ново самоубийство на делфини в Нова Зеландия

26777
Ново самоубийство на делфини в Нова Зеландия
Снимка: БГНЕС

Втора за последната седмица екологична катастрофа стана днес в Нова Зеландия, предава ИТАР-ТАСС. Още едно голямо стадо делфини-гринди излезе на брега на Южния остров.

На плаж, наречен Фара на прощаването, 53 морски млекопитаещи повториха последния път на 52 делфина, оказали се в плен преди седмица на плитките води на 150 км от туристическия център Нелсън. Местните жители се опитват да спасят показващите признаци на живот петметрови екземпляри, но без особен успех.

Вече десетилетия учените се мъчат да разгадаят причините за зачестилите случаи на излезли на сушата на китове и делфини.

Според някои предположения многочислените пясъчни плитчини и наслагвания край бреговете на Австралия и Нова Зеландия, издигащи се само с два метра над морското равнище, са разположени по протежение на древния геомагнитен маршрут на мигриране на китообразните. За отбелязване е, че масовото излизане на сушата на най-едрите морски животни, което води до тяхната смърт, съвпада в 90% от случаите със спадането на слънчевата активност.

Китове могат да имитират звуци като от човешки глас

Учени за пръв път успяха да запишат звуци, подобни на човешките, които издават китовете и да им направят акустичен анализ, предаде БГНЕ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com