Нова кампания срещу корупцията в Китай

41320
Нова кампания срещу корупцията в Китай
Снимка: Getty Images / Guliver

Върховната прокурорска служба на Китай даде началото на шестмесечна кампания срещу заподозрените в корупция, особено тези, които са напуснали страната, докато правителството на Си Дзинпин засилва мерките срещу рушветите.

Върховният народен протекторат съобщи, че ще използва законите за конфискация в Китай по-енергично с цел да се попречи на корумпираните държавни служители да се облагодетелстват то своите предимства и призова прокурорите да си сътрудничат с останалите служби, като полиция и съдилища, за подобряване ефикасността на системата.

Китай обмисля ограничаване на компютрите за ученици и студенти

Професорът от Пекинския педагогически университет Ван Цзянмин предложи да се забрани на учениците да използват компютри за писане на до...

„Върховенството на закона трябва решително да се подкрепи и престъпленията трябва остро да бъдат потъпквани и възпирани”, се казва в изявление, разпространено след пресконференция на прокуратурата за кампанията.

Министерството на обществената сигурност през юли започна „лов на лисици” – преследване на икономически бегълци, разглеждано тогава като последния фокус на мащабната антикорупционна кампания на президента Си.

Екстрадирането на икономическите бегълци обратно в Китай се смята за криеща опасности задача, тъй като няма споразумения за екстрадиране между Китай и Съединените щати, и чуждите правителства изразяват нежелание да предават китайските заподозрени от страх, че може да бъдат наказани в родината си със смътно наказание.

През август високопоставен представител на вътрешното министерство беше цитиран от държавните медии да казва, че 150 икономически бегълци, много от които са корумпирани държавни служители или заподозрени в получаване на подкупи в Китай, са на свобода в Съединените щати.

Над половината китайци очакват война с Япония

Повече от половината население на Китай смята, че страната им ще поведе война с Япония в бъдеще, предаде БГНЕС. Социологическо проучва...

Кампанията на Върховният народен протекторат ще се фокусира върху ключови цели и случаи, и ще работи за пълно използване на съществуващите многостранни и двустранни споразумения и договори за прилагане на международното сътрудничество.

Департаментът призовава още китайските прокурори да разширят познанията си на чуждестранните закони, за да подобрят своята способност да се справят със заподозрените и незаконните приходи в чужбина.

Ройтерс

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com