Нападнаха посланика на САЩ в Южна Корея

12812
Нападнаха посланика на САЩ в Южна Корея
Снимка: Getty Images/Guliver

Посланикът на САЩ в Южна Корея получи сериозни наранявания, след като въоръжен с бръснач мъж го нападна в центъра на Сеул.

Посланик Марк Липърт бързал за лекция, която е трябвало да изнесе, когато нападателят го атакувал с бръснача, крещейки: "Южна и Северна Корея трябва да се обединят!" и че е против провеждащите се южнокорейски-американско военни маневри Foal Eagle и Key Resolve.

Трима загинаха при стрелба в Южна Корея

Въоръжен мъж застреля трима души, преди да се самоубие в жилище в град недалече от столицата на Южна Корея Сеул. Това е вторият подобен...

Нападателят е бил незабавно арестуван. Името му е Ким Ги Чжон, на 55 години, лидер на лявата гражданска организация "Уримадан". По сведения на очевидци той издебнал дипломата от засада. Ким повалил изненадания Липърт и нарязал лицето и китките му с бръснача.

През юли 2010 г. Ким е осъден на 2 години условно заради това, че хвърли парче бетон по посланика на Япония Тосинои Сигеие в знак на протест срещу претенциите на Токио към остров Токто (Такешима) в Японско море.

Пострадалият Липърт е бил откаран по спешност в болница. На излъчени по телевизията кадри лицето му е окървавено, а също и китките. Животът му обаче е вън от опасност. Първоначално бе съобщено, че раните му не са големи, но впоследствие лекарите ги окачествиха като "доста сериозни".

42-годишният Марк Липърт бе назначен за посланик на САЩ в Южна Корея през 2014 г. Преди това той дълго е живял в Сеул. По-рано Липърт бе помощник-министър на отбраната на САЩ по въпросите за Азия. През май м.г., когато пое посланическия пост, в Сеул имаше протести срещу назначаването му.

Десетки кучета бяха спасени от изяждане в Южна Корея

Десетки кучета, предназначени за вечеря в Южна Корея, пристигнаха във Вашингтон, където ще станат домашни любимци. Това са първите от ...

"Решително осъждаме нападението срещу посланик Липърт", заяви Мари Харф, зам.-прессекретар на Държавния департамент на САЩ. Представителят на съвета за сигурност към Белия дом Бернадет Майкон пък съобщи, че президентът Барак Обама е звъннал на Липърт по телефона, за да му пожелае скорошно оздравяване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com