Над 850 са загиналите при силното земетресение в Непал*

12928
Над 850 са загиналите при силното земетресение в Непал*
Снимка: Getty Images

Над 850 вече са жертвите на мощния трус, който разлюля няколко района на Непал, съобщи правителството на страната, съобщават местните органи за сигурност.

В столицата Катманду досега е потвърдена смъртта на 180 души, каза Лаксми Прасад Дакал, говорител на непалското министерство на вътрешните работи, цитиран от АФП. Още 43 жертви са регистрирани в съседния град Бхартапур.

Непалският министър на информацията Минендра Риджал съобщи за сериозни разрушения:

Земетресението в Непал взе жертви

Мощното земетресение с магнитуд 7,8 по скалата на Рихтер и последвалите вторични силни трусове срути 9-етажна историческа кула в непа...

"Има опустошителни разрушения в района на епицентъра на земетресението на около 80 км. от Катманду, както и в самата столица. Разрушени са много сгради, сред които и историческата кула Дхарaхара, датираща от 19-ти век. Продължаваме да събираме информация", каза той.

Мощното земетресение с магнитуд 7,8 по скалата на Рихтер и последвалите вторични силни трусове срутиха 9-етажна историческа кула в Катманду. Стотици са ранени, има още затрупани хора под рухнали сгради.

Земният трус бе регистриран в 11,56 ч. местно време в Непал, в 6.11 ч. по Гринуич, с епицентър на 89 км северозападно от Катманду. Според някои агенции дълбочината е била 10 км, според други - 2 км.

Местни жители продължават да публикуват трескаво коментари на сайта на Европейския сеизмологичен център след разтърсилия ги мощен земен трус. Повечето коментари са на граждани, които са били на над 80 км разстояние от епицентъра на земетресението. Съобщават за счупени прозорци, силно клатене в продължение на повече от 20 секунди.

Повечето хора, които живеят в столицата, са изпаднали в паника и са избягали от домовете си. Има много затрупани хора под развалините. Регистрирани са и земни трусове минути след първия, с магнитуд 7,1 по Рихтер, 5,8 по Рихтер, 5,5 по Рихтер, 5,3 по Рихтер. Силните земетресения са усетени и в Северна Индия, Бангладеш, Тибет, както и в целия регион в радиус от близо 800 км. CNN съобщава за лавини в района на връх Еверест.

* Информацията е обновена към 16:50 ч.

Мощни земетресения разтърсиха Непал

Земетресение с магнитуд 7,5 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на Непал, съобщиха от Европейския сеизмологичен център...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com