Над 51 млн. души са прогонени от домовете си през миналата година

19967
Над 51 млн. души са прогонени от домовете си през миналата година
Снимка: БГНЕС

Годишният доклад на ВКБООН за глобалните тенденции, основаващ се на данни, отчитани от държавни институции, НПО и събирани от самия ВКБООН, сочи, че в края на 2013 г. 51,2 млн. души са били прогонени от домовете си, с цели шест милиона повече, отколкото отчетените в доклада за 2012 г. 45,2 млн., съобщиха от ВКБООН.

Това огромно увеличение се дължи главно на войната в Сирия, която в края на миналата година превърна 2,5 млн. души в бежанци, а 6,5 млн. бяха принудени да се преселят другаде на територията на страната си. Огромна нова вълна от разселени лица се надигна и в Африка – особено в Централната африканска република, а в края на 2013 г. – и в Южен Судан, пише БГНЕС.

"Това показва колко скъпо струва на човечеството, да не се слага край на войните и че то не успява да разрешава или предотвратява конфликтите", заяви Върховния комисар за бежанците на ООН Антониу Гутериш. "Днес изпитваме опасен недостиг на мир. Хуманитарните усилия могат да облекчат ситуацията, но това, от което имаме крещяща нужда, са решения в политически план. Без тях тревожно високите нива на конфликти и масовите страдания, за които свидетелстват тези числа, ще продължат."

Общо 51,2 млн. души по света са насилствено разселени. Това е огромно количество хора, които се нуждаят от помощ, и се отразява както на бюджетите за чуждестранна помощ на държавите донори, така и на възможностите на намиращите се на фронтовата линия на бежанските кризи държави за усвояване на средствата и приемане на търсещите закрила.

"Международната общност трябва да преодолее разногласията и да намери решения на съществуващите конфликти в Южен Судан, Сирия, Централната африканска република и по други места. Необходимо е наред с традиционните донори да се включат и нетрадиционни. Днес насилствено разселените лица са колкото цялото население на една средно голяма или голяма страна като Колумбия или Испания, Южна Африка или Южна Корея", каза Гутерес.

През 2013, България също отбеляза рекорден брой молби за убежище – 7144. Това е най-големият брой молби от създаването на системата за закрила в страната през 1993. За същия период, Държавната агенция за бежанците е предоставила закрила на общо 2462.

Данните относно разселените в Доклада за глобалните тенденции обхващат три групи хора – бежанци, лица, търсещи убежище и вътрешно разселени лица. Те включват 16,7 млн. бежанци по цял свят, за 11,7 млн. от които се грижи ВКБООН, като останалите са регистрирани от нашата сродна организация, Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци в Близкия изток. Тези данни също бележат най-високите стойности, регистрирани от ВКБООН от 2001 г. до днес. Освен това към края на 2013 г. повече от половината от бежанците, за които се грижи ВКБООН (6,3 млн.), са били в изгнание в продължение на над пет години.

Като цяло най-многочислените бежански населения под грижите на ВКБООН и по държава на произход са афганистанци, сирийци и сомалийци – взети заедно, те наброяват повече от половината от общия брой бежанци по света. А Пакистан, Иран и Ливан са приели повече бежанци, отколкото другите страни.

В регионален план най-голямото бежанско население се наблюдава в Азия и Тихоокеанския регион – 3,5 млн. души. В района на Африка южно от Сахара те са 2,9 млн. души, а в Близкия Изток и Северна Африка – 2,6 млн.

Освен бежанците, през 2013 г. 1,1 млн. души са подали молби за убежище, като преобладаващият брой молби са постъпили в развитите страни (през 2013 г. Германия е страната, където са подадени най-голям брой нови молби за убежище). Рекорден брой молби за убежище – 25,300 са постъпили от деца, разделени или непридружавани от родителите си. Молбите, подадени от сирийци, са 64,300, което е повече от всяка друга националност, следвани по численост от търсещите убежище от Демократична република Конго (60,400) и Мианмар (57,400).

Вътрешно разселените, т.е. хората, принудени да избягат от домовете си, но все още намиращи се в родината си, наброяват рекордните 33.3 млн. души, което е най-големият ръст сред различните групи, обхванати от Доклада за глобалните тенденции. За ВКБООН и другите организации, предоставящи хуманитарна помощ, подпомагането на тези хора поражда особено голямо предизвикателство, тъй като мнозина се намират в зони на конфликт, където помощта трудно може да достигне до тях и където не могат да се възползват от международните правни норми за закрила на бежанците.

Част от работата на ВКБООН се състои в намирането на трайни решения за хората, които са принудени да се преселят. Където е възможно, тези решения се търсят чрез доброволното им връщане, но другите възможности са те да се интегрират на място или да се установят в трети държави. През 2013 г. станахме свидетели на четвъртата най-ниска стойност на завърнали се бежанци за последния близо четвърт век – 414,600 души. Около 98,400 са бежанците, преселили се в 21 държави. Няма пълни данни в световен мащаб за местната интеграция и завърналите се по домовете си вътрешно разселени лица, макар че 1.4 млн. от вътрешно разселените лица са се прибрали по домовете си в страните, където ВКБООН работи с тази група лица.

Броят на лицата без гражданство в световен мащаб не е включен в броя на принудително разселените 51,2 млн. души (тъй като статутът "без гражданство" не е непременно свързан с разселване). Точното определяне на броя на лицата без гражданство продължава да бъде трудно, както поради присъщите за групата трудности, с които се сблъскват държавите и ВКБООН при регистрацията на лица без гражданство и без съответните документи, така и защото някои страни не събират данни за населението, което не считат за свои граждани. За 2013 г. службите на ВКБООН по света докладват за близо 3,5 млн. души без гражданство, но това е близо една трета от общия брой лица в световен мащаб, за които се счита, че са без гражданство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com