Над 120 жени са били убити в Турция за първото полугодие

21483
Над 120 жени са били убити в Турция за първото полугодие
Снимка: Getty Images / Guliver

 

За първото полугодие в Турция са убити 129 жени. Информацията заяви Аълин Назлака от основната опозиционна Републиканска народна партия /РНП/, цитирана от в. "Хюриет". За сравнение през същия период на миналата година е бил отнет животът на 88 жени.

Числото се появява в момент, в който броят на убийците в Турция отбелязва сериозно увеличение според различни проучвания, информира БГНЕС. 

Турция ще преговаря с кюрдските бунтовници

Турция ще поднови мирните преговори с кюрдските бунтовници. Днес депутатите от парламента на югоизточната ни съседка приеха законопроек...

По думите на Назлиака 58 жени и деца са били изнасилени, а 292 представителки на нежния пол са били ранени. Представителката на РНП допълва, че Турция е изправена пред системни убийства през последното десетилетие. Само през юни 17 жени и девойки са били убити, а изнасилванията са отбелязали числото 26. През същия месец 56 жени са били ранени. Около 17,6% от жените са били убити, тъй като искали да се разведат със съпрузите си.

По повод на убийството на 21-годишната Шефика Сьолемез от нейния съпруг на 8 юли в западната провинция Чанаккале, Назлиака излиза с обвиненията: "Дали само съпругът е единственият убиец на Шефика? Нейните убийци са тези, които остават глухи за това, което става. Става дума за министерството на семейството, за представителите на правителството. Обществото уби Шефика".

Друг доклад информира, че броят на убийствата в Турция се увеличава до около 7 на ден през първите 10 дни от Рамадана. По данни на турската полиция за този период тази година са извършени 68 убийства, което е повече от два пъти повече от обичайния брой убийства. Според проучване на фондация Умут 114 жени са били убити през първите пет месеца на 2014 г. Фондацията допълва, че 15 от 68-те жертви от началото на Рамадана са били жени. В Турция около 22 жени биват убивани месечно. Според официалните доклади мотивите за убийствата са като цяло от гняв.

Турция внесе закон за съживяване на преговорите с кюрдите

Турското правителство представи законопроект за реформа в парламента за съживяване на мирните преговори с кюрдските бунтовници, очеви...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com