Над 1 млн. турци губят шанс за работа заради сирийските бежанци

17688
Над 1 млн. турци губят шанс за работа заради сирийските бежанци
Снимка: Getty Images / Guliver

Регистрираните 1,6 млн. безработни в Турция губят шансовете за заетост заради бежанците от Сирия, които са готови да приемат най-мизерните условия. Работодателите гарантират осигуровки, заплати и храна, но в критично малки размери, като предпочитат непретенциозните сирийци.

Агенцията по заетостта затвори вратите си за 800 000 неквалифицирани турци в полза на пришълците. Така конкуренцията между местните и прииждащите през границата става все по-ожесточена, информира БГНЕС.

Бежанци масово съдят ресорната агенция заради пропуски

Бежанци масово съдят ресорната държавна агенция заради мудност и пропуски при процедурата за предоставяне на бежански или хуманитарен с...

Сирийците, търсещи препитание в турските градове, са на възраст 15-35 г. Те не подбират работа, нито претендират за високи заплати. От това се възползват работодателите, които ги наемат за тежък физически труд, който пък е пренебрегван от местните млади хора. Председателят на Търговската камара в граничния град Килис Мехмед Йондеш изразява сериозно опасение, че решението на правителството да издава разрешителни за работа на сирийските бежанци е изключително рисковано.

"Да допуснем, че ситуацията в Сирия се успокои и голяма част от пристигналите в Турция се завърнат по родните си места. Все пак обаче тук ще останат много от тях, получили разрешителни. Ако в Сирия хората научат, че Турция гарантира социална сигурност и работа, категорично ще има нов голям приток през границата. Това е и големият ни страх", коментира Йондеш, цитиран от няколко електронни издания. По негови данни само в Килис има 120 000 бежанци, от които 5 000 работят в строителството и по нивите с фастъкови насаждения.

Прогнозата на президента на Бизнес-конфедерацията Ведат Йозтюрк е също мрачна – той очаква нивото на безработицата в страната да скочи до 30%. На мястото на 1 турчин работодателите могат да наемат 5 сирийци без осигуровки, това ще бъде практика, подчертава той.

Някои синдикалисти обаче настояват работещите в Турция сирийци да станат членове на синдикатите. "Турция изпрати на гурбет 5 млн. души, каквито права получават те за работа в чужбина, такива сме длъжни и ние да осигурим на сирийци, йезиди и кюрди у нас, казва Кани Беко, лидер на браншова организация. Той е категоричен, че в страната незаконно работят стотици хиляди емигранти, при това не само от Сирия. Според него всички те трябва да получат разрешителни за работа.

Турция иска зона за сигурност в Сирия

Правителството на Турция поиска разрешение от парламента за изпращането в Сирия и Ирак на военни, в рамките на борбата на международнат...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com