Началото на джихадисткия тероризъм

35131
Началото на джихадисткия тероризъм

Ислямисткият тероризъм е в самото си начало, смята испанският прокурор Хавиер Сарагоса, специалист по джихадизма, който се опасява от сливането на „Ал Кайда“ и „Ислямска държава“.

„Джихадисткият тероризъм едва започва. Този феномен е в разгара си и ще трябват години, за да се обърне тенденцията“, казва прокурорът, който беше натоварен с делото срещу извършителите на най-смъртоносните атентати в Европа – тези от 11 март 2004 година в Мадрид, при които загинаха 191 души.

Успехът произтича от разрастването на групата „Ислямска държава“, смята Сарагоса, който е началник на прокуратурата към отдела за борба с тероризма.

Засега „Ислямска държава“ и „Ал Кайда“ „се движат по различни пътища, които обаче може да се допълват. Опасявам се, че рано или късно двете организации ще се слеят“, подчертава той. „Стратегията на „Ал Кайда“ се основаваше на износа на джихад в чужди страни с крайната цел извършването на атентати, като например тези в САЩ през 2001 година и в Испания през 2004 година. Сега, с терористични клетки и вълци единаци, се появява една нова стратегия – тази на „Ислямска държава”, обяснява той.

„Ислямската държава”, която бе основана от бивша група на „Ал Кайда” в Ирак, си спечели територии в Сирия и Ирак и разполага с около 40-50 хиляди бойци, както и със собствена властова структура, подчертава магистратът. Финансирането е еволюирало много от дебюта на „Ал Кайда”. Тези „собствени икономически и енергийни ресурси” може да се увеличат още, ако териториалните завоевания излязат извън Ирак и Сирия, например в „Либия, която произвежда петрол”. „Ако някой ден някоя терористична организация превземе тази страна, тя ще може да се финансира без проблем”, отбелязва Сарагоса.

„Трябва да попречим на „Ислямска държава” да напредне и да основе терористични държави с всичките средства на познатите държавни структури, което би потвърдило моята теория” за дългосрочния проблем., казва испанският прокурор.

Смята се, че около 100 крайно радикални ислямисти са напуснали Испания, за да се участват в конфликтите в Близкия изток. Завръщащите се от Сирия и Ирак бойци, които може да стават все по-многобройни предвид разрастването на джихадистката група, са непоправими, смята той. „Психическата им подготовка е огромна. Те не могат да се върнат към живота в обществото”, казва магистратът, след като подчертава, че техниките на привличане, включително тези в интернет, напомнят похватите на „сектите”. Трудно е да се контролира интернет, много по-трудно е отпреди 20 години. „Сега има повече общуване. Медийната стратегия е забележителна. А това привлича вниманието неимоверно”, казва той. Освен това, мрежата позволява да се финансират терористичните дейности, да се споделя информация и да се получава обучение. Всичко това има силно социално отражение.

Макар и други престъпления да взимат повече жертви, подобни целенасочени и изолирани актове, като атаките в Копенхаген, „пораждат страховита несигурност”. „Заради джихадисткия тероризъм чувството за заплаха е много силно”, обяснява Сарагоса. Той обаче подчертава, че е необходимо да се съблюдават „правилата на демократичната игра”, за да може властите да се преборят с явлението, като се предотвратят „ситуации на апартейд”, видими в някои предградия във Франция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com