На тайна среща с Анан Башар Асад предупредил, че Сирия се бори с тероризма

9432
На тайна среща с Анан Башар Асад предупредил, че Сирия се бори с тероризма
Снимка: Getty Images / Guliver

WikiLeaks публикува документ, представяш протокола от срещата на високо равнище между сирийския президент Башар ал Асад и бившият представител на ООН за Сирия Кофи Анан по време на опит за решаване на кризата в Сирия.

Саудитският дипломатически документ, изтекъл в Интернет през WikiLeaks, заедно с стотици други неотдавна под общото име Saudi Cables, показва желанието на Асад да определя бунтовниците в Сирия като „терористи“, твърдейки, че сирийското правителство се бори във война срещу тероризма от името на света

4 млн. бежанци са избягали от Сирия

Повече от четири милиона сирийци са избягали от гражданската война, опустошила страната им, и са станали бежанци в съседни региони. Е...

Документът показва, че Асад предупреждава Анан за „идващо огромно кръвопролитие“ ако режимът оттегли силите си от сирийските градове, въпреки че срещата се е състояла в началния етап на сирийската криза, когато все още по улиците е имало протести, а не въоръжен бунт. 

Текстът описва също критиките на Асад и обвиненията срещу Анан, че не е направил нищо и не е притиснал достатъчно държавите да приемат правителствената версия за събитията в Сирия.

Според изтеклия документ, Анан иска освобождаването на задържаните и лежащите в затворите политически затворници в присъствието на международни наблюдатели, но Асад е предупредил, че случаите със затворници ще бъдат разглеждани по „сирийски начин“ с участие на ръководителите на големите племенни родове.

В същата среща, описана в изтеклия текст, Асад заявява, че са освободени много затворници чрез амнистия и им е позволено да се придвижват на сирийска територия.

2200 руски граждани се сражават в Сирия и Ирак

2200 руски граждани се сражават в редиците на терористични организации в Ирак и Сирия. Това показват данните на Федералната служба за с...

Малко по-рано тази седмица, сирийска правозащитна организация публикува доклад, според който най-малко 115 000 души все още се намират в сирийските затвори. По данни на ООН броят на затворниците е малко по-малък, докато статистиката на опозиционните сили показва, че става дума за близо 200 000 затворници. Докладът посочва, че 850 души са затворени само за месец юни, като от тях 550 са в правителствени центрове за задържания, 52 в кюрдски арести, 19 в опозиционни затвори, а 211 в центрове на „Ислямска държава“.

Автор: Руслан Трад

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com