НАТО подкрепи съвместния план на Турция и САЩ срещу "Ислямска държава"

5930
НАТО подкрепи съвместния план на Турция и САЩ срещу "Ислямска държава"
Снимка: Gettyimages

Турция получи подкрепата на НАТО за съвместния ѝ план със САЩ да отблъсне "Ислямска държава" (ИД) от сирийските територии по границата ѝ. Алиансът няма да участва пряко в създаването на т.нар. "буферна зона" в Сирия, уточни пред журналисти генералният секретар Йенс Столтенберг след извънредната среща на съюзниците в Брюксел, предаде БНР.

Турция не е поискала допълнително военно присъствие на НАТО на своя територия, каза Йенс Столтенберг, който заяви, че страната има много способни въоръжени сили. "Това е втората по големина армия в алианса", подчерта Столнберг.

Прокюрдската партия в Турция отрече да е извършвала незаконни действия

Лидерът на турската прокюрдска Народна демократична партия (НДП), която президентът Реджеп Ердоган обвини във връзки с "терористични гр...

Генералният секретар на Алианса подкрепи намеренията на турските власти заедно с армията на САЩ да охраняват близо 100 километрова буферна зона вътре в Сирия по дължината на турската граница. 

"НАТО не е част от тези усилия. Това се осъжда на двустранна основа. Но приветствам увеличаването на турското участие в борбата срещу ИД", каза обаче той. 

Турският и американският посланик не са разкрили детайли по обсъждания план за пограничната зона за сигурност. Нито един представител на държавите членки не е отправил критика по адрес на Турция, заради нейните въздушни удари срещу кюрдските бойци в Сирия и Ирак, съобщи източник от алианса, присъствал на срещата. Напротив, изразена е единодушна подкрепа за правото на Анкара на самозащита не само срещу ИД, но и други терористични организации. 

ПКК е призната за такава от ЕС и САЩ, но не и Отрядите на народната самоотбрана, формирани от сирийските кюрди по границата, които обвиниха Турция, че ги обстрелва.

Ердоган: Мирният процес с кюрдите е невъзможен

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че е невъзможно да бъде продължен мирният процес с кюрдските бойци и че политиците с връзки ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия