НАТО директно посочи Русия за враг, Расмусен иска да се използва военна сила в Ирак

29690
НАТО директно посочи Русия за враг, Расмусен иска да се използва военна сила в Ирак
Снимка: Getty Images / Guliver

Русия и „Ислямска държава” са главните заплахи за сигурността на Запада. Тази официална позиция беше изразена от генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен.

Въпреки заявлението, Расмусен подчерта изрично, че НАТО се надява да убеди Русия на дипломатическата маса да спре с инвазията в Украйна.

Украйна прие закон за амнистия на участниците от събитията в Донбас

Украинският парламент прие закон за амнистия на участниците в събитията в Донбас. За документа, внесен от президента Петро Порошенко, г...

„Русия счита НАТО и Запада за основен неприятел. От края на Студената война Кремъл погази всички споразумения и правила, които пазят мира в Европа – от Молдова до Грузия, сега и в Украйна, Москва използва икономически лостове и военни похвати, за да всява нестабилност, за да „произвежда” конфликти”, каза Расмусен. И добави, че Русия иска да създаде тлеещ конфликт в Украйна, който да не позволи на бившата съветска република да се присъедини към НАТО, пише EUobserbver.com.

По отношение на „Ислямска държава”, Расмусен предупреди, че организацията може „да внесе” терористи на западна територия – „брутални и свирепи”. И посочи, че коалицията срещу ИД, водена от САЩ – Франция, Германия, Дания, Италия, Полша, Великобритания, Австралия, Канада и Турция – може да използва военна сила, „за да спре геноцида” в Ирак.

Генералният секретар на НАТО каза още, визирайки и Русия, и „Ислямска държава”, че „НАТО се намира на фронта на нова война – война между толерантността и фанатизма, между демокрацията и тоталитаризма, между отворените и затворените общества. Трябва да останем силни и да се обединим в битката за свобода”, призова Расмусен.

Силният човек в НАТО даде и интересен отговор какво ще стане с Шотландия, ако обяви независимост – страната ще трябва отново да кандидатства за членство в Алианса. Референдумът за отделянето на Шотландия от Великобритания ще се проведе на 18 септември.

Украйна ще наложи лични санкции на 200 души и компании от Русия

Правителството на Украйна е подготвило списък с имената на 200 физически и юридически лица от Русия, срещу които ще бъдат обявени в б...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа