Музей с древни мозайки в Сирия е силно повреден от варели с експлозиви

11920
Музей с древни мозайки в Сирия е силно повреден от варели с експлозиви
Снимка: Gettyimages

Музеят в Маарат ал Нуман, в провинция Идлиб, най-известният музей с мозайки в Сирия, е силно повреден от пуснати от сирийската авиация два варела с експлозиви, съобщава неправителствена организация, цитирана от АФП. 

Международни правозащитни организации редовно критикуват използването на варели с експлозиви от режима на президента Башар Асад, който обаче отрича да прибягва до това смъртоносно и разрушително средство. 

В София ще има музей на туризма

Министерството на туризма получи одобрението на Световната организация по туризъм (СОТ) за създаването в София на Световен музей на тур...

Според съобщение на Асоциацията за защита на сирийската археология, базирана в Страсбург, Франция, музеят, намиращ се в бивш османски кервансарай от 1563 г., е със сериозни разрушения, причинени от два варела с ТНТ, пуснати от хеликоптер на сирийската армия, пише БГНЕС.

Повредени са много мозаечни пана. В музея се съхраняват над 2000 кв. метра древни мозайки. На сградата също са нанесени сериозни щети. 

Близо 300 обекта с неоценимо значение за човечеството са разрушени, повредени или плячкосани по време на гражданската война в Сирия, алармира ООН, базирайки се на сателитни снимки. 

Земя на множество цивилизации - от ханаанците до османците, Сирия изобилстваше със съкровища от римската, мамелюкската и византийската епоха, църкви, джамии и замъци на кръстоносци. Но откакто страната затъна в братоубийствен въоръжен конфликт, това богато наследство се разграбва и унищожава от воюващите – режима в Дамаск, бунтовниците и джихадистите.

Културното министерство: Ретро музеят във Варна още не е подал документи

Частните музеи в България могат да осъществяват дейност само ако са културни организации регистрирани по Закона за юридическите лица с ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com