Молитва за мир в Близкия Изток

399
Молитва за мир в Близкия Изток
Снимка: Getty

Израелският президент Шимон Перес и палестинският лидер Махмуд Аббас се присъединиха към папа Франциск в неделя във Ватикана на безпрецедентно събиране за молитва за мир в Близкия Изток.

Аржентинският папа покани двамата лидери миналия месец, седмици след провала на последния кръг от Близкоизточните мирни преговори. Той каза, че се надява срещата да донесе „ново пътуване” към мира.

Нетаняху: Израел няма да преговаря за мир с друг, освен с Хамас

Израел прекратява мирните преговори с палестинците след споразумението за обединение на палестинското ръководство и ислямисткото движ...

„Помиряването призовава към смирение, много повече от воюването. То призовава към куража да се каже да на срещата и не на конфликта; да на диалога и не на насилието; да на преговорите и не на враждебността, да на уважаването на споразуменията и не на провокациите; да на искреността и не на лицемерието. Всичко това изисква кураж, изисква сила и упоритост”, каза Франциск.

Тримата лидери – към които се присъедини и православният Негово Всесветейшество Вартоломей I, Архиепископ на Константинопол - Новият Рим и Вселенски Патриарх – чуха християнски, еврейски и мюсюлмански молитви, отправени от кардинали, равини и мюсюлмански имами. Двучасовата среща в градините на Ватикана включваше молитви от Стария и Новия Завет и Корана, които бяха прочетени и изпети на иврит, арабски, английски и италиански.

По-късно аржентинският папа каза на Аббас и Перес, че „помиряването призовава към смирение, много повече от воюването”. Той определи куража като „желание за кажеш да на срещата и не на конфликта”.

Папата отправи изненадващата си покана към двамата лидери миналия месец, след провала на преговорите за мир в Близкия Изток.

Войната в Сирия се проточва още 10 години?

Ужасът на войната в Сирия може да продължи още цели 10 години. Негативната прогноза е направена от експерти по Близкия Изток, предаде А...

По време на подготовката за историческата среща Ватиканът призова да се изоставят очакванията, че събирането на тримата ще доведе до някакъв незабавен пробив в намиращия се в застой мирен процес.

Лидери от Ватикана настоява още, че папата не се включва в мирния процес. По думите им, Църквата не иска да се окаже намесена в подробности, водещи до някакви бъдещи израелско-палестински разговори.

Voice of America

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com