Меркел: Ще има санкции срещу Русия, ако тя не свали напрежението в Украйна

18773
Меркел: Ще има санкции срещу Русия, ако тя не свали напрежението в Украйна
Снимка: Getty Images / Guliver

Ако Русия не прояви готовност да съдейства за разрешаването на кризата в Украйна и да предприеме стъпки в посока на понижаване на напрежението там, ЕС ще приеме решение за въвеждане на санкции срещу Русия. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел пред Бундестага, предаде ИТАР-ТАСС.

Тя посочи, че ако в следващите няколко дни няма резултати в тази посока, на заседанието си в понеделник, 17 март, Европейският съвет ще наложи санкции, които няма да включват само ограничаването на пътуванията на лицата, отговорни за дестабилизирането на обстановката в Украйна, и замразяване на техните сметки, но и отказа от провеждането на срещите на върха между ЕС и Русия.

Споразумението ЕС - Украйна може да бъде подписано следващата седмица

Новият премиер на Украйна Арсений Яценюк заяви, че подписването на дългоочакваното политическо споразумение с ЕС може да се състои след...

Меркел отбеляза, че ако дестабилизирането продължи и след това и ако Москва се откаже от участие в преговорите, то ще бъдат наложени санкции, които засягат икономическото сътрудничество.

„Никой не желае това”, подчерта германският канцлер, и добави, че въпреки това Брюксел е готов да въведе и реализира такива санкции, ако това стане неизбежно.

Трябва да се намери мирно разрешение на кризата в Украйна, допълни Меркел. „Тази криза не трябва да се решава по военен път. Това не е опция за нас”, подчерта германският лидер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com