Медведев: Украйна има да връща на Русия 11 млрд. долара

23754
Медведев: Украйна има да връща на Русия 11 млрд. долара
Снимка: Getty Images / Guliver

Министър-председателят на Русия Дмитрий Медведев заяви, че Украйна трябва да върне 11 млрд. долара. Според него Украйна е спестила тази сума чрез намаляването на цената на газа в замяна на разполагане на руската военноморска база в Крим.

Украйна дължи парите, защото Крим сега е част от Русия, а договорът за наем между двете страни от 2010 г. сега "подлежи на отмяна", каза Медведев на заседание на Съвета за сигурност. "Украинската държава е спестила около 11 млрд. долара, съответно руският бюджет е пропуснал полза от тези 11 млрд. долара", добави той, цитиран от БГНЕС.

Малко след встъпването във власт през 2010 г. тогавашният президент на Украйна Виктор Янукович се съгласи да удължи договора за наем на руската Черноморска флота в Крим с 25 години, считано от 2017 г., когато изтича старият. В замяна на това Москва се съгласи да намали цената на природния газ за Украйна със 100 долара за всеки 1000 кубични метра газ.

Според Москва, Украйна се възползва от намалението от 2010 г., въпреки че новият договор за наем трябваше да влезе в сила през 2017 г.

Тази седмица Русия официално обяви Крим за част от територията си, въпреки неодобрението на властите в Киев и Запада.

Медведев каза, че е "напълно законно" да поиска връщането на парите чрез съда, макар че призна, че това ще бъдат "строги" мерки. Той изчисли целия дълг на Украйна към Русия на 16 млрд. долара. "Смятам, че не можем да загубим толкова пари, предвид факта, че нашият бюджет също изпитва липси", каза Медведев.

Според вестник "Комерсант", ако договорът на наем се анулира, Украйна ще трябва да плаща по 480 долара за 1000 кубични метра природен газ. Това е най-високата цена за клиент на "Газпром" в Европа.

Татарите искат разформироване на проруските милиции в Крим

Събранието на татарите в Крим - Меджлисът - призова днес новите власти на полуострова да разформироват и разоръжат проруските милиции и...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com