МААЕ: Иран не е представила ключова информация за ядрената си програма

16955
МААЕ: Иран не е представила ключова информация за ядрената си програма
Снимка: Getty Images / Guliver

Разследването на иранската ядрена програма не може да продължава вечно. Това заяви директорът на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Юкия Амано, цитиран от Ройтерс и ТАСС. Техеран все още не е предоставил ключова информация на организацията.

"Този процес не може да продължава безкрайно", заяви Амано. Той добави: "Иран все още не е дал обясненията, които ще позволят на агенцията да изясни две спорни практически мерки".

Иран призна, че е лъгал за ядрената си програма

Председателят на иранската агенция за атомна енергия Ферейдун Абаси-Дивани заяви, че Иран нерядко е предоставял на Международната аге...

Агенцията е готова да ускори работата по решаването на оставащите въпроси, доколкото е възможно. Това е така, ако Иран засили сътрудничеството си и своевременно предоставя достъп до необходимата информация, документация, площадки, материал и служители, както иска МААЕ, подчерта Амано. Той посочи, че агенцията ще направи заключение за иранската ядрена програма едва след като бъдат изяснени спорните въпроси.

Шестте световни сили се опитват да постигнат с Иран споразумение за ограничаване на ядрената му програма в замяна на отменянето на икономическите санкции.

Амано остава сериозно загрижен за севернокорейската ядрена програма. Той призова Пхенян да започне отново да изпълнява задълженията си по Споразумението за неразпространение на ядреното оръжие.

Амано напомни, че са изминали вече почти шест години, откакто от инструкторите на МААЕ било поискано да напуснат КНДР, но подчерта, че агенцията все още е готова да играе роля в проверката на севернокорейската ядрена програма, информира БТА.

САЩ и Иран са близо до компромис по иранската ядрена програма?

Вашингтон и Техеран водят преговори за компромисен вариант на преговорите по иранската ядрена програма. Това твърдят източници, запозна...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com