Лоша авиационна безопасност в Индонезия

18538
Лоша авиационна безопасност в Индонезия
Снимка: Getty Images / Guliver

Когато одитори на ООН посети Джакарта през май да оцени авиационната безопасност на страната, те стигнаха до обезпокоителен извод: Индонезия е доста под средното глобално ниво във всяка категория, и отбелязва само 61 процента летателна годност.

Одитът подчертава факта, че Индонезия, която се представя много по-лошо отколкото бедните й съседи - Лаос и Мианмар, има постоянен проблем с безопасността на въздухоплаването.

Въпреки че през последните години имаше проблясъци на надежда, че авиационната безопасност може да се подобри, катастрофата на полет 8501 на "Еър Ейжа" в Яванско море в неделя поднови опасенията, че Индонезия не може да се справи с все по-нарастващата популярност на въздушния транспорт под формата на ниско-тарифните превозвачи.

Каква е роля, ако има такива, може да са изиграли слабостите на авиационната система на Индонезия при катастрофата на полет 8501 няма да се знае в продължение на седмици. Но в страна от 17 000 острова, където евтини полети заместват пътуванията с фериботите, ползвани от индонезийците из целия архипелаг, рисковете да загинеш на индонезийски самолет, макар и рядкост, са неприемливо високи, твърдят експерти.

Арнолд Барнет, статистик в Масачузетския технологичен институт, който се специализира в областта на авиационната сигурност, казва, че смъртността при самолетни катастрофи през изминалото десетилетие в Индонезия е един на милион пътници. Този процент е 25 пъти по-високо в Съединените щати.

„Да се твърди, че разликата е само съвпадение или проява на лош късмет би било абсурдно”, каза г-н Барнет.

Следователите проучват полет 8501, който падна с 162 души на борда, но нямат данни за решаващите минути след 06:12 ч в неделя, когато пилотът поискал разрешение да промени курса и да избегне лошото време. Скоро след това, контактът с Еърбъс А 320 е загубен.

До сряда вечерта само седем тела бяха намерени - четирима мъже и три жени. Противно на някои репортажи, няма потвърдени наблюдения на фюзелажа на самолета, а какво остава за черните кутии.

Но Индонезия отдавна се класира на или близо до върха на всеки списък на развиващите се страни с проблеми на безопасността на въздухоплаването. Това носи репутацията на лоши практики за безопасност на авиокомпаниите, недостиг на опитни пилоти, много планини, създаващи опасности за ниско летящи самолети, както и бързото нарастване на въздушния транспорт като бум на икономиката.

Европейският съюз в момента е забранил на 62 индонезийски авиокомпании да летят до Европа от съображения за сигурност. Това е включвало дъщерното дружество на „Еър Ейжа”, но Европейският съюз е извадил от черния списък „Гаруда”, „Еър Ейжа” и няколко други превозвачи през последните няколко години, тъй като те са работили за подобряване на безопасността.

The New York Times

40 тела на пътници от разбилия се самолет са намерени до момента

Спасителите откриха в морето над 40 тела на загинали пасажери в катастрофата на самолета на Air Asia в Яванско море, предаде Газета ру....

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com