Лондон се готви да воюва още поне 2 години Сирия и Ирак

6784
Лондон се готви да воюва още поне 2 години Сирия и Ирак
Снимка: Gettyimages

Британското правителство се готви да продължи с още две години военните си действия срещу джихадистите от Ислямска държава в Ирак и Сирия. Такъм извод може да се направи от отлагане разформироването на ескадрила бомбардировачи Tornado GR4.

Днес трябваше да бъде обявено решението за разформироване на ескадрила 12, сформирана от тези бойни самолети, но бойното подразделение ще остане активно до пролетта на 2017 г., т.е. година повече от предвиденото. Това решение предшества планираното за септември обсъждане и гласуване в парламента удължаване на сегашната кампания от действия на британските ВВС срещу обекти на ИД в Ирак, както и бази на групировката в Сирия. Дейвид Камерън обмисля и перспективата за използване на сила срещу разпространяването на ИД и в Либия, пише в. "Индипендънт". Използването на британските ВВС в битката срещу тероризма също така означава преосмисляне на плановете за намаляване сега действащите бомбардировачи Тornado от 87 като част от орязване на военния бюджет.

Министърът на отбраната Майкъл Фалън по време на посещение в Ирак каза: "Нашите бойни самолети изпълниха хиляди мисии и Tornado на ВВС нанесоха стотици удари, с което помогнаха на иракските сили да изтласкат ИД от кюрдския район и от ключови градове като Тикрит и Байджи. Искаме да потвърдим, че ще продължим това критично темпо на операции и ще удължим съществуването на ескадрила 12 до март 2017 г. Това ще ни позволи да поддържаме усилията си, помагайки на иракчаните да водят своята битка на земята."

В момента Лондон има 8 самолета Tornado, които участват в операциите срещу ИД в Ирак. Това число се очаква да расте. Шефът на щаба на ВВС сър Андрю Пулфорд каза: "Решението за запазване на третата ескадрила за още година е добра новина." Действащите от базата Акротири в Кипър британски бойни машини са въоръжени с бомби с прецизно насочване Paveway и ракети Brimstone .

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия