Либия заплашва ЕС с емигрантски потоци

23854
Либия заплашва ЕС с емигрантски потоци
Снимка: Getty Images / Guliver

Салах Мазек, либийският министър на вътрешните работи, заплаши, че страната му ще улесни транзита на нелегални имигранти към Европа, ако ЕС не помогне на Либия да се справи с имигрантските потоци, съобщава AFP.

„Предупреждавам света и в частност ЕС, че ако не поемат своята отговорност, Либия ще улесни прехвърлянето на имигрантите към Европа", каза вчера Мазек на пресконференция.

Нигер екстрадира Саади Кадафи в Либия

Либийското правителство обяви, че синът на бившия лидер Муамар Кадафи, Саади Кадафи, е бил екстрадиран и сега е под арест в Триполи, съ...

Либия страда от присъствието на хиляди нелегални имигранти, главно от страните на юг от Сахара, които, по думите на Мазек, са носители на болести, престъпления и трафик на наркотици.

От много години северноафриканска страна е транзитен пункт към европейските брегове за стотици хиляди имигранти, повечето африканци. Още от времето на режима на Муамар Кадафи тя използва проблема с имигрантите като средство за натиск върху Европа, припомня AFP.

„Либия плати своята цена. Сега е ред на Европа да плати", каза либийският вътрешен министър, настоявайки за финансова, материална и друга помощ от ЕС.

 

Саади Кадафи към либийците: Извинявам се!

Саади Кадафи, eдин от синовете на сваления либийски диктатор Муамар Кадафи, се извини на гражданите на Либия за своите предишни действи...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com