Лавров: САЩ не искат да се борят с ИД в Сирия заради Башар Асад

20363
Лавров: САЩ не искат да се борят с ИД в Сирия заради Башар Асад
Снимка: Getty Images / Guliver

Русия е предлагала на САЩ да потърси мандат за борба с "Ислямска държава" (ИД) на територията на Сирия, но Вашингтон е отказал. Това заяви пред телевизионния канал "Россия 24" руският външен министър Сергей Лавров, предаде ТАСС.

„Говорих с държавния секретар на САЩ Джон Кери и го попитах защо САЩ не се обърне към Съвета за сигурност на ООН и не поиска мандат за борба с „Ислямска държава” на сирийска територия? И той ми каза, че Вашингтон не счита режима на Башар Асад за легитимен партньор. Но, моля да ме извините, цяла година мина, откакто сирийският режим се разглеждаше като абсолютно легитимен партньор за решението на задачите по извеждането и унищожаването на химическото оръжие“, заяви Лавров.

За пълния разгром на "Ислямска държава" (ИД)ще са нужни години, така че страните от НАТО, които воюват срещу ИД трябва да се настроят за продължителни действия. Това каза преди два дни за Си Ен Ен генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Ислямска държава екзекутира 20 души в античния театър в Палмира

Бойци на екстремистката групировка "Ислямска държава" екзекутираха 20 души в древноримския театър в Палмира. Античният град в Сирия бе...

"Кампанията срещу ИД представлява много трудна задача, а изпълнението й ще отнеме време", каза той. Помолен да очертае по-конкретна времева рамка за изпълнението на тази задача, генералният секретар заявява: "Това означава години."

Междувременно стана ясно, че бойци от "Ислямска държава" (ИД) през изминалия месец са убили близо 500 сирийци в няколко провинции, които са под контрола на екстремистите, съобщи Сирийският център за наблюдение на правозащитната организация за правата на човека.

Според нея от 28 април до 28 май тази година 464 души са станали жертва на убийства "Ислямска държава" в Сирия. Организацията твърди, че по-голямата част от убитите сирийци живеят в провинциите Хомс, Алепо и Ракка.

Често хора са убивани за "отстъпничество, сътрудничество с правителствените сили, както и шпионаж в полза на сирийските власти".

През последните 11 месеца в окупираните територии в Сирия са убити 2618 сирийци. Според последните доклади, бунтовниците на "Ислямска държава" все още контролират до 50% от страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com