Лахдар Брахими вдигна ръце и се отказа да посредничи за Сирия

18596
Лахдар Брахими вдигна ръце и се отказа да посредничи за Сирия
Снимка: Getty Images/Guliver

Посредникът на ООН и на Арабската лига в Сирия Лахдар Брахими подаде оставка и ще напусне поста си в края на май, съобщи генералният секретар на ООН Бан Ки Мун.

"С дълбоко съжаление...реших да приема искането на г-н Брахими да напусне поста си на 31 май 2014 г.", заяви Бан пред журналисти в присъствието на самия Брахими. Той уточни, че наследникът на Брахими все още не е избран. "Дайте ми време, за да намеря подходящия човек", заяви той, предаде БГНЕС.

Брахими заяви, че е "много тъжен, че напуска поста си и Сирия в толкова лошо положение", а Бан разкритикува остро двата лагера в страната, правителството и въоръжената опозиция, за това, че не успяха да сложат край на конфликта.

"Искам от тях веднага да помислят още веднъж за бъдещето си, това е тяхната страна, тяхното бъдеще", посочи генералният секретар на ООН. Той допълни, че световната организация е готова да помогне, но призна: "не можахме да постигнем напредък към политическо решение" на конфликта в Сирия.

"Мислех, че ще можем да го направим, но заради разделението не постигнахме никакъв напредък за три години", заяви Бан. Той изрази уважение към дипломатическите усилия на Брахими, особено за организирането на преговорите в Женева и към "голямото му търпение и постоянство" въпреки "почти невъзможната" мисия.

На 17 август 2012 г. алжирският дипломат беше назначен за международен посредник в конфликта в Сирия, поемайки поста от Кофи Анан, който не успя да наложи примирие между режима и бунтовниците. 80-годишният опитен дипломат успя да организира безпрецедентна среща между режима и опозицията в началото на годината в Женева, но въпреки решителността му преговорите се провалиха след два кръга. Самият Брахими заяви, че не очаква истински резултат от преговорите, организирани под натиска на САЩ и подкрепени от опозицията и руснаците, които са съюзници на режима.

Той каза още, че предстоящите президентски избори в Сирия, планирани за 3 юни, ще погребат дипломатическите му усилия. Преизбиране на Башар Асад ще разубеди опозицията да се върне на масата за преговори, обясни Брахими.

Дипломатът, който владее френски и английски, стана известен през 1989 г., когато допринесе за споразумение от Таеф, сложило край на 15-годишната гражданска война в Ливан. Специален пратеник на ООН в различни горещи точки от света, той ръководи мисията на световната организация в Южна Африка по време на изборите през 1994 г., довели на власт Нелсън Мандела, след което беше пратеник в Йемен в разгара на гражданската война.

Брахими е част от групата на "Старейшините", в която влизат известни личности, работещи за уреждането на конфликти, като Джими Картър, Кофи Анан и Дезмънд Туту.

Сирийските власти все още могат да произвеждат зарин

Сирийските власти все още разполагат с материали за производство на отровен газ зарин, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирайки представител на Орга...

Натискът се засилва

Междувременно натискът върху Асад продължи да се засилва. Сирийският режим е използвал химическо оръжие, включително хлор, в 14 атаки от края на 2013 г. насам, заяви френският външен министър Лоран Фабиюс.

Фабиюс, който в момента е на официално посещение във Вашингтон, изрази и съжалението на Франция, че американският президент Барак Обама не е нападнал сирийския режим. САЩ заплашиха, че ще ударят режима като наказание за атаката с газ зарин край Дамаск през август, при която загинаха стотици хора.

"Съжаляваме, защото смятаме, че много неща щяха да се променят… но станалото станало. Няма да пренаписваме историята", каза Фабиюс по време на пресконференция. Той заяви, че "имаме достоверен източник за употребата поне 14 пъти… на химически агенти от октомври 2013 г. насам". Макар че Асад предаде за унищожение 92% от химическия си арсенал, "разполагаме с много елементи, които ни карат да вярваме, че тези химически оръжия са скрити", каза френският външен министър. 14-те химически нападения показват, че "през последните седмици нови, по-малки количества химически оръжия са използвани, основно хлор", добави той и каза, че Франция разследва доказателствата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com