''Кървящата рана'' на турското общество

11832
''Кървящата рана'' на турското общество
Снимка: Getty Images / Guliver

Отношението към жените е верен показател за хуманността и равноправието в едно общество. Какво ли би трябвало да кажем тогава за Турция, която е разтърсена от случаи на ежедневно и брутално насилие над жени?

"Равноправие" и "Не на насилието" - подобни искания издигат напоследък много турски жени, които излизат на протести. Позицията на турското правителство обаче си остава противоречива. Проблемът с насилието срещу жените бил "кървяща рана" за цялата нация, заяви например турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Загриженост изрази и турското правителство. От няколко седмици медиите в Турция информират почти ежедневно за нападения над жени. В началото на седмицата в Истанбул се проведе голям протестен митинг срещу насилието над жените.

Гърция: маслини или високи технологии?

Покрай разправиите на Гърция с еврогрупата, малцина обръщат внимание на принципния въпрос каква икономика е необходима, за да се съвзе...

Турската социоложка Чичек Тахаоглу от неправителствената организация Bianet в Истанбул смята, че правителството носи част от вината за положението на жените. "Преди няколко дни семейната министърка заяви, че майчинството е най-добрата кариера за една жена. По нищо не личи, че правителството е заинтересовано от това жените в нашето общество да бъдат възприемани като индивиди, които са в състояние сами да определят съдбата си", казва за Дойче Веле турската социоложка.

Несъстоялата се модернизация на обществото

Ердоган неведнъж е правил категорични изказвания срещу насилието над жените, включително на международни форуми. През 2011 година, турското правителство, ръководено от Ердоган, стана първото, което подписа Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жените и домашното насилие. И до днес този документ си остава основен инструмент за защита от сексуално насилие и принудителни бракове.

В същото време турското правителство очевидно не е в състояние да задвижи процесите на модернизация в обществото. Ситуацията в страната е драматична. По данни на Bianet, през 2014 година в Турция са убити общо 281 жени - това представлява увеличение с 25% в сравнение с предходната година. Реалният брой на жените, станали жертва на насилие е значително по-висок, предполагат наблюдателите.

Бунтът на жените

Китайският копнеж за сила

Китай отново увеличава военния си бюджет. Това отговаря на новото самочувствие на страната, но безпокои съседните държави. Пекин би мо...

За това говорят и многобройните лични разкази на жени, станали жертви на насилие. Над 2 милиона турски граждани от двата пола са откликнали на инициативата в Туитър #sendeanlat (разкажи и ти) да споделят личния си опит. Очевидно турското общество се интересува от темата - независимо дали става дума за насилие в рамките на дома, в препълнения автобус, службата или на друго обществено място. Проблемът досега се разискваше предимно между приятели или в рамките на семейството. Междувременно обаче все повече туркини се осмеляват да говорят за него и публично.

Вълната от публично изразявано недоволство беше отприщена от убийството на 20-годишната студентка Йозгеджан Аслан миналия месец. Младата жена оказала съпротива на шофьор на маршрутка, който се опитал да я изнасили. След като не успял, я пребил с метален прът, а после наръгал десетки пъти с нож. Трупът й изгорил и хвърлил в коритото на една река. Турското правителство осъди остро престъплението - премиерът Давутоглу се ангажира лично с обещанието убиецът да получи заслужена присъда. А по повод международния ден на жените на 8 март президентът Ердоган разясни, че в лицето на жените той вижда "съпруга, сестра, съседка и приятел".

"Порядъчни" и "други"

Именно в това се крие същинският проблем, смята социоложката Чичек Таханоглу: "Правителството разделя жените на "порядъчни" и "други". Като под "порядъчни" разбира само онези жени, които "раждат поне три деца и си стоят в къщи да готвят и да се грижат за децата и мъжете си". Казано по друг начин: това са жените, които отдават предимство на семейния живот, а не на професионалното си развитие. Така те автоматично влизат в ролята на жертви, казва социоложката.

Източник: Дойче веле

Нетаняху се опитва да разединява

Нетаняху провокира, а отношенията му с президента Обама са лоши. Това обаче вреди и на сигурността на Израел, за която Нетаняху твърди...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com