Кюрдите заплашват с автономия в Югоизточна Турция

29868
Кюрдите заплашват с автономия в Югоизточна Турция
Снимка: Getty Images / Guliver

Съюзът на кюрдските общини, политическото крило на Кюрдската работническа партия (ПКК), заплаши да обяви автономия в югоизточната част на Турция, след като турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заяви, че би било неуместно да постави в правни рамки продължаващите преговори между ПКК и правителството.

Това съобщава турският вестник "Тудейс Заман", предаде БГНЕС.

Изпълнителният комитет на съюза съобщи, че изявлението на Ердоган е сигнал за желанието му да прекрати преговорите, които в последно време бяха в застой заради предизборната кампания в Турция.

"Кюрдският народ няма друг избор освен да изгради демократична автономия чрез собствената си воля", предупреждава Съюзът на кюрските общини в съобщение, публикувано в редица сайтове, свързани с ПКК. Той предупреждава и че ще възобнови терористичната дейност, ако не бъде подновен преговорният процес с участието на ръководството на съюза.

Политическото крило на ПКК обвинява управляващата Партия на справедливостта и развитието, че се държи "по безпринципен, егоистичен, олигархичен и фашистки начин". То отбелязва, че Ердоган се е възползвал от продължаването на преговорите между правителството и намиращият се в затвора лидер на ПКК Абдула Йоджалан по време на предизборната кампания. "Вместо да използва преговорния процес с Йоджалан като начин за намиране на решение на кюрдския проблем, Ердоган възприе поведение на възпрепятстване на процеса на уреждане", се казва в съобщението.

"Преговорите трябва да бъдат възобновени с правна рамка. Ако ли не, кюрдският народ ще преследва желанията си самостоятелно. Кюрдският народ трябва да бъде автономен", заяви представителят на Съюза на кюрдските общини Мурат Караялан.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com