Кюрдите почти отвоюваха град Кобани от "Ислямска държава"

24074
Кюрдите почти отвоюваха град Кобани от "Ислямска държава"
Снимка: Gettyimages

Кюрдските сили за самоотбрана отвоюваха от групировката "Ислямска държава" (ИД) голяма част от северния сирийски град Кобани на границата с Турция. Както заяви представителят на кюрдските сили Идрис Насан, в ръцете на джихадистите остават по-малко от 20 на сто от градските райони.

"Освободени са шест сгради, иззето е голямо количество оръжие и боеприпаси, включително гранатомети и картечници", посочи Насан.

Само за два месеца 1153-ма загинали в Кобани

Над 1100 души са загинали за два месеца при боевете в сирийския град Кобани. Това съобщи днес телевизионният канал "Скай нюз - Арабия",...

Според кюрдската информационна агенция Фират, по време на операцията са били убити 23 ислямистки, сред които и двамата им полеви командири Сейфул Ислам и Абу Хариф. Артилерийска поддръжка са оказали иракските кюрдски милиции "пешмерга" и сирийски бунтовници от отряда "Буркан ал Фурат". Американската авиация за последните 48 часа е нанесла 11 удара по цели на ИД.

Кюрдските сили прогониха джихадистите от селото Челябия, на 30 км югоизточно от града. Там са убити шестима джихадисти иса унищожени две военни транспортни машини. Още седем екстремисти са ликвидирани на западния фронт в селата и Меназа и Изеа.

Сраженията в Кобани и околностите му продължават 65 дни. Според кюрдски източници, броят на убитите и ранените в лагера на врага са над 3000 души.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com