Кюрди превзеха Киркук, в Ирак положението се усложнява

35052
Кюрди превзеха Киркук, в Ирак положението се усложнява
Снимка: Getty Images/Guliver

Кюрдските сили превзеха иракския град Киркук, за да го предпазят от нападенията на джихадистите, след което срещу кюрдския министър на сигурността бе извършен бомбен атентат.

Иракските кюрди искат да включат провинция Киркук, която е богата на петрол, към автономния си регион. Багдад силно се противопоставя на това тяхно желание.

"Затегнахме контрола си над град Киркук и очакваме заповеди за придвижване към районите под контрола на ИДИЛ", каза бригаден генерал Щирко Рауф от кюрдските сили за сигурност.

Групировката Ислямска държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ) започна масивна офанзива в началото на седмицата. Завладени са цялата провинция Нинава, части от Киркук и от две други провинции.

По-късно Ширко съобщи, че кюрдският армейски министър Джаафар Мостафа е бил обект на бомбена атака. Министърът се е връщал от посещение на военни бази в югозападната част на град Киркук. Мустафа не е ранен, но един кюрдски войник е загинал.

Губернаторът на Киркук, Наджм ал-Дин Карим заяви, че кюрдските сили са запълнили празнините сред иракските войници, които се оттеглиха от позициите в провинцията. "Силите на армията вече не са налични, както се случи в Мосул и Салах ад-Дин", каза Карим.

Същевременно турският министър на правосъдието Бекир Боздаг каза, че турското правителство не работи по нов мандат за разрешаване на трансгранична военна операция в Ирак, където бунтовници държат 80 турски граждани за заложници.

"Въпросът дали съществуващият мандат е достатъчен (за военна операция) или е необходим нов мандат се обсъжда. Но точно сега не се работи по нов мандат", заяви Боздаг пред репортери в Анкара, цитиран от в. "Хюриет".

Мандатът на парламента, разрешаващ на Турция да проведе трансгранични военни операции в Ирак, изтича през октомври. В текста на настоящия мандат се говори за ПКК, но също така се използва по-общ термин по друга клауза, определяща мишената на възможни операции като "терористични атаки или заплахи срещу Турция" от "Северен Ирак и неговите съседни области".

Турският парламент даде разрешение на правителството на 10 октомври 2013 г., като му позволи 12-месечен мандат за мисии в чужбина. Но правителството все още не е прехвърлило това разрешение към армията.

С много кръв Ал Кайда си прави собствена държава в Ирак

Мосул е иракски град, който е под обсада през по-голямата част от последните 10 години. Последните успехи на бойците от групировката ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com